Kolumnit Uutiset

Poliisi haluaisi valtaa vain ilman vastuuta

Hämeenlinnan seudun rikospoliisiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Järvenpää kertoi torstain Hämeen Sanomissa, kuinka pari vuotta sitten tehty esitutkintalain uudistaminen on tehnyt poliisin työstä tavattoman hankalaa.

Suurimpana pahana Järvenpää piti nyt ensimmäistä kertaa suomalaisille annettua oikeutta valittaa tehdystä kotietsinnästä.

Sanotaan sama toisin: Poliisi valittaa lehdessä siitä, että hän ei saa enää pelkällä omalla päätöksellään huseerata kansalaisten kotirauhan suojaamilla alueilla ilman mitään vastuuta tai seurantaa.

Amerikkalaiset tv-sarjat ovat antaneet monelle väärän kuvan siitä, miten kotietsinnästä päätetään. Suomessa kotirauha nimittäin murtuu ilman tuomareita.

Käytännössä kuka tahansa komisariotasoinen poliisi voi koska tahansa suullisesti määrätä kotietsinnän, eikä valitusmahdollisuutta ole ollut. Suomi on saanutkin ison nipun langettavia tuomiota Euroopan ihmisoikeussopimusta rikkovista kotietsinnöistä.

Vasta vuoden 2014 alussa uusittu esitutkintalaki antoi oman kotirauhansa piirissä asuvalle kansalaiselle mahdollisuuden valittaa kotietsinnästä.

Kotietsintöjen määrä on lain muututtua pudonnut lähes kolmanneksella.

Romahdus on osin vain näennäinen, sillä uudistuksessa asumattomat piharakennukset ja muut pyörävajat siirrettiin kotietsinnän piiristä kevyemmin säädellyn paikanetsinnän piiriin.

Mitä luvun romahtamisesta voisi päätellä? Joko poliisi nyt jättää tarkoituksellisesti tekemättä tarpeellisiakin kotietsintöjä, tai sitten poliisit todella pelkäävät joutuvansa vastuuseen tarpeettomista kotietsinnöistä.

Tarpeelliset ja perustellut kotietsinnät ovat kuitenkin edelleen täysin laillisia. Ne ovat myös helposti tehtävissä ilman ennakkovalvontaa, kuten ennenkin.

Voisin yhtyä rikospoliisien huoleen, ellei sen taustalla näyttäisi oikeasti olevan pelkkää yksisilmäistä oman edun ajamista ja suorastaan vihamielistä suhtautumista kansalaisten perusoikeuksiin.

Siitä kertoo sekin, että haastattelun lopussa paikallisen rikospoliisiyhdistyksen puheenjohtaja sanoo pitävänsä valitusoikeutta ja asukkaan oikeutta olla etsinnässä itse läsnä “yltiövarovaisuutena”.

Se, että kansalaiselle on viimeinkin annettu oikeus valittaa viranomaistoimesta, ei ole yltiövarovaisuutta vaan oikeusvaltion perusta.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic