fbpx
Uutiset

Jokainen poliisilaitos saa raskaasti panssaroidun auton – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia - katso video

Poliisi aloittaa luotisuojattujen Hevien koulutukset alkuvuonna, ja autoja tullaan toimittamaan jokaisen Suomen poliisilaitoksen käyttöön. Ajoneuvoja on hankittu yhteensä 15 kappaletta.
Kuva: Poliisihallitus

Poliisi on hankkinut käyttöönsä uusia panssaroituja ajoneuvoja parantaakseen muun muassa poliisien suojaa vaarallisissa tilanteissa.

Virallisesti uusi poliisiauto on nimeltään Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4, mutta Poliisihallituksen ylitarkastaja Mika Heinilä kertoo, että auton kutsumanimi on “Hevi”. Autoja hankitaan yhteensä 15 kappaletta.

Auto on nimensä mukaisesti painava. G-sarjan Mercedez-Benz-maasturin rungolle rakennettu auto painaa 5,4 tonnia, ja se on rekisteröity kuorma-autoksi.

Massa tulee siitä, että auto on täysin luotisuojattu. Heinilä kuvaa sen tarjoamaa suojaa “huomattavasti paremmaksi” muihin poliisin nykyisiin ajoneuvoihin verrattuna.

 

 

Poliisi esitteli uusia, tummansinisiksi maalattuja ostoksiaan Helsingin poliisilaitoksen tiloissa tiistaina. Panssaroinnin vahvuudesta kertoo jo se, että ulko-ovet painavat kuin synti. Autoissa on neljä istuinta, kattoluukku ja pieni takakontti tavaransäilytykseen. Automaattivaihteinen Hevi kulkee 3-litraisella V6-turboahdetulla dielselmoottorilla.

Hevin massa kuitenkin syö sen huippunopeutta: panssariautolla voi kulkea enintään 120 kilometriä tunnissa.

– Niissä on täysin samanlainen hälytysajoneuvon tekninen varustus kuin normaalipoliisiautossa, sanoo Heinilä.

Hevit on ostettu jokapäiväiseen poliisin operatiiviseen toimintaan. Tiistaisessa mediatilaisuudessa sekä Heinilä että Poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoki painottivat, että “mitään vaarallista ei ole tapahtumassa”, jos sellaisia tulee kadulla jatkossa vastaan.

Autot kuitenkin hankittiin vaarallisten tilanteiden varalle ja niitä tullaan hyödyntämään esimerkiksi silloin, jos hälytystehtävän ennakkotiedon perusteella voi olla kyse aseellisesta uhasta.

– Miellä ei vastaavaa suorituskykyä ole koskaan aiemmin ollut, varsinkaan tässä mittakaavassa. Tällä parannetaan merkittävästi poliisin omasuojaa, suorituskykyä ja ensivastetta, Heinilä kertoo.

Yhden auton hinta noin 400 000 euroa

Poliisi hankki uudet ajoneuvot tämän vuoden talousarviossa annetulla lisärahoituksella, joka oli korvamerkitty vaativien tilanteiden kaluston hankinnalle, operatiivisen suorituskyvyn parantamiselle ja terroritekoihin varautumiselle.

Kaikkiaan uusien autojen hankintahinta on noin viisi miljoonaa euroa, ja yhden auton hinnaksi tulee noin 400 000 euroa sen jälkeen, kun niihin on asennettu poliisin kaipaamat varusteet.

Vastaavia autoja on käytössä Itävallassa ja Saksassa.

– Pohjoismaissa poliisilla on luotisuojattua kalustoa, mutta ei vastaavaa kuin tämä meidän, sanoo Heinilä.

6 Heviä jo tullut

Toistaiseksi poliisille on toimitettu uusia autoja kaikkiaan kuusi kappaletta, ja puuttuvat yhdeksän toimitetaan alkuvuoden aikana. Alkuvuoden jälkeen autoja tullaan pikku hiljaa näkemään myös katukuvassa, mutta ensiksi poliiseja tarvitsee kouluttaa niiden käyttöön.

Auton kuljetusoikeus nimittäin edellyttää C1-ajokorttia, minkä lisäksi poliisi tulee vaatimaan erillisen lisenssin Hevin käyttöön. Kaikkiaan Hevin kuljettajiksi on määrä kouluttaa noin 250 poliisia eri puolille Suomea.

– Osa poliiseista joutuu autokoulun penkille.

Uusien Hevien käyttöiäksi on arvioitu parikymmentä vuotta.

Menot