fbpx
Uutiset

Poliisi: Kalajoen turma-auto ajoi yli sataaviittäkymppiä - kolmesta kuolonuhrista kaksi olivat veljeksiä

Kalajoen turma-auto ajoi huomattavaa ylinopeutta onnettomuuden sattuessa, kertoo rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisilaitokselta STT:lle. Hänen mukaansa auton nopeus oli turman sattuessa reilusti yli 150 kilometriä tunnissa.

Auton nopeus on Sormusen mukaan voitu päätellä onnettomuuden jäljistä paikkatutkinnassa.

– Tilanteessa käytetty nopeus oli reilusti yli 150 kilometriä tunnissa. Kuinka paljon yli 150, sitä me yritämme nyt tutkimuksissa tarkentaa, Sormunen sanoi STT:lle.

Nopeusrajoitus onnettomuuspaikalla on poliisin mukaan 100 kilometriä tunnissa.

Sormusen mukaan ylinopeus näyttää olevan yksi keskeisistä onnettomuutta selittävistä tekijöistä.

Poliisilla ei Sormusen mukaan ole edelleenkään tietoa siitä, oliko alkoholilla osuutta Kalajoen turmaan.

– Siitä saadaan tietoa vasta oikeuskemiallisissa tutkimuksissa ruumiinavauksen yhteydessä. Siinä menee taas oma aikansa, Sormunen sanoo.

Poliisi tutkii edelleen muun muassa onnettomuusajoneuvon kuntoa ja muita onnettomuuteen mahdollisesti vaikuttaneita tekijöitä.Loukkaantunutta ei ole vielä kuultuKalajoella Pohjois-Pohjanmaalla viime yönä sattuneessa ulosajossa kolme nuorta kuoli ja yksi loukkaantui. Neljän paikkakuntalaisen nuoren ajokki suistui rajusti Ylivieskantieltä aamuyhden jälkeen.

Sormusen mukaan onnettomuudessa loukkaantuneen miehen vammat eivät ole osoittautuneet aivan niin vakaviksi kuin aluksi arvioitiin. Mies on edelleen sairaalahoidossa. Poliisi ei ole Sormusen mukaan vielä kuullut häntä onnettomuuteen liittyen.

Poliisi ei rikoskomisarion mukaan ole saanut lisätietoa nuorten illan kulusta eikä esimerkiksi siitä, mistä nuoret olivat matkalla ja mihin.Auto päätyi ojaan katolleenHenkensä turmassa menettänyt kuljettaja ja toinen kuolleista matkustajista olivat veljeksiä, kertoi rikoskomisario Sormunen STT:lle.

Nuorten ajokki suistui tieltä Tyngän kylän lähistöllä. Henkilöauto oli ajautunut loivasti vasemmalle kaartuvalla tieosuudella pientareelle, minkä jälkeen se törmäsi peltoliittymärumpuun ja ajautui noin viisikymmentä metriä ulos tieltä ojaan katolleen.

Ulosajossa loukkaantunut nuorukainen jouduttiin irrottamaan ruhjoutuneen auton takapenkiltä. Yksi turma-autossa olleista, takapenkillä henkensä menettänyt matkustaja, ei Sormusen mukaan käyttänyt turvavyötä. Muilla turvavyöt olivat kiinni.

Auto oli turman sattuessa matkalla Kalajoen suunnasta Ylivieskan suuntaan.

Useita rikosnimikkeitäAjokin kuljettaja oli Sormusen mukaan syntynyt vuonna 2000, eli hän oli täysi-ikäinen. Kyydissä olleet olivat alaikäisiä, kaikki syntyneet vuonna 2001.

Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeistä kuolemantuottamuksista sekä törkeästä vammantuottamuksesta. Poliisin mukaan toistaiseksi ei osata arvioida, onko kuljettajaa syytä epäillä myös rattijuopumuksesta.

Onnettomuustutkintalautakunta ja poliisi tutkivat tapausta.

Tieltä suistunut auto on merkkiä Mercedes-Benz ja valmistettu 2000-luvulla.

Synkkä viikko Kalajoen liikenteessäOnnettomuuden uhrien omaisille järjestettiin Sormusen mukaan kriisiapua heti lauantaiaamuna.

Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoi, että kaupunki järjestää kalajokisille kriisiapua yhteistyökumppaniensa, kuten seurakunnan, kanssa. Nuorille on määrä tarjota tukea Kalajoella ainakin ammattioppilaitoksessa ja lukiossa.

– Tämä on pieni paikkakunta. Suru-uutinen koskettaa meitä kaikkia, Puoskari huokasi.

Päättyvä viikko on ollut Kalajoella liikenteessä muutenkin synkkä. Torstaina paikkakunnalla menetti henkensä nuori nainen ajettuaan henkilöautolla nokkakolarin rekan kanssa.

Asiasanat

Menot