Uutiset

Poliisi kehottaa varovaisuuteen tsekkiprostituoitujen kanssa

Tsekkiprostituoitujen määrä Suomen suurissa kaupungeissa on kasvanut selvästi viime aikoina. Poliisin mukaan esimerkiksi Helsingin prostituutiomarkkinat ovat mullistuneet selvästi tsekkinaisten vallattua nopeasti alaa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Rikoskomisario Kenneth Eriksson Helsingin poliisista sanoo, että tsekkinaisten osuus on kasvanut selvästi myös Tampereella, Turussa ja esimerkiksi Oulussa.

– Tsekit kiertävät. Ollaan viikko Helsingissä, sitten viikko Tampereella ja viikko Oulussa.

Noin parikymppiset prostituoidut ovat yleensä opiskelijoita, jotka rahoittavat elämäänsä seksityöllä. Eriksson sanoo, että asiakkaat etsitään lähes pelkästään netin kautta. Suomen lainsäädännön mukaan seksin myyminen ei ole rikos, mutta moni seksipalveluita ostava saattaa syyllistyä tietämättään rikokseen.

Osa tsekkinaisista käyttää Erikssonin mukaan erillistä operaattoria, joka vastaa prostituoidun puolesta puhelimeen Tsekeistä käsin.

– Operaattori voi olla kaveri tai joku tuntematon henkilö, joka vastaa tytön puolesta puheluihin. Jotkut ovat voineet tehdä sopimuksia useiden operaattoreiden kanssa ja he saavat sitten jonkun sovitun summan rahaa puheluihin vastaamisesta ja aikojen järjestelystä.

Erikssonin mukaan tällainen operaattorijärjestely täyttää rikoksen tunnusmerkit.

– Aina, kun on välikäsi mukana, pitää lähteä liikkeelle siitä, että voi olla kysymys parituksesta tai ihmiskaupasta. Aina, kun välikäsi hyötyy, se on aina huolestuttavaa. Pyrimme työssämme löytämään näitä tahoja, jotka hyötyvät näistä tytöistä, Eriksson sanoo.

Suomen rikoslain mukaan myös seksinostaja syyllistyy rikokseen, jos hän tietää myyjän olevan parituksen tai ihmiskaupan uhri. Eriksson sanoo, että hälytyskellojen pitäisi soida lujaa, jos myyjän yhteystiedoissa on ulkomainen numero.

– Kyllä se on myös fakta, että jos soitat netissä olevaan numeroon ja siellä puhutaan sujuvaa englantia tai suomea, ja sitten kun paikan päällä myyjä ei osaakaan puhua sitä kieltä, niin silloin pitäisi kellojen soida pääkopassa, että tässä on nyt kolmas osapuoli mukana. Silloin kannattaa vetäytyä pois ja ilmoittaa poliisille.

Eriksson sanoo, että ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.

Poliisin arvion mukaan noin 30–40 prosenttia Suomessa palveluita tarjoavista prostituoiduista käyttävät välikäsiä tapaamisten järjestelyssä.

Asiasanat