fbpx
Uutiset

Poliisi keskeyttää turvapaikanhakijoiden palauttamisen Irakiin, mutta rikosperusteisia palautuksia jatketaan edelleen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeusrikkomuksesta irakilaismiehen tapauksessa aiemmin tällä viikolla.
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan poliisin linjaus on perusteltu. Kuva: Esko Tuovinen
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan poliisin linjaus on perusteltu. Kuva: Esko Tuovinen

Suomesta ei toistaiseksi palauteta turvapaikanhakijoita Irakiin. Asiasta ilmoitti Helsingin poliisi Twitter-tilillään. Ainoastaan rikosperusteiset palautukset Irakiin jatkuvat edelleen. Myös muiden maiden osalta tilannetta selvitetään.

Asiaa kommentoi tuoreeltaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), joka totesi Twitterissä, poliisin linjauksen olevan perusteltu. Hän toivoi myös poliisille työrauhaa tilanteen selvittämiseksi.

Työrauhaa poliisille toivovat myös keskustalaiset kansaedustajat ja hallintovaliokunnan jäsenet Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Joonas Könttä lähettämässään tiedotteessa.

– Poliisin nyt ottama aikalisä selvityksille ei ole vapaa kutsu irakilaisille eikä kenellekään muulle tulla oleskelemaan Suomeen. Tämä aikalisä koskee muutamaa, ei-rikosperusteella palautettavaa irakilaista. Kun selvitykset on tehty, myös heidän palautuksesta jatkuvat normaalisti, kansanedustajat toteavat.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi torstaina Suomen ihmisoikeusrikkomuksesta tapauksessa, jossa Suomi palautti turvapaikkaa hakeneen irakilaismiehen kotimaahansa Irakiin, jossa hänet sittemmin surmattiin.

Käännytyspäätös tehtiin vuonna 2016, ja mies palasi vuonna 2017 Bagdadiin. Hänet surmattiin kolme viikkoa paluunsa jälkeen.

– EIT:n langettava on Suomelle häpeällinen. Pyysin johtavia virkamiehiä arvioimaan, miten voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää tapahdu. Palautuskieltoa ja oikeutta elämään vastaan ei voida rikkoa, Ohisalo tviittasi.

Menot