fbpx
Uutiset

Poliisi on kuullut uusia todistajia Lemmenjoki-tapauksesta – Johtavan sotilaslakimiehen kertomus ristiriidassa laillisuusvalvojan lausunnon kanssa

Useat lisätutkinnassa hankitut todistajakertomukset kyseenalaistavat Puolustusvoimien ylimmän laillisuusvalvojan, asessori Tuija Sundbergin lausunnot Lemmenjoki-asiassa. Sundberg ei halua kommentoida kertomuksia keskeneräisen oikeusprosessin vuoksi.
Ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen, puolustusasianajaja Heikki Maunila (keskellä) ja syyttäjä Sampsa Hakala (oikealla) kohtasivat hovioikeudessa toukokuussa.

Poliisi on kuulustellut loka-marraskuussa kolmea uutta todistajaa ilmavoimien Lemmenjoella järjestämään vapaaehtoiseen harjoitukseen liittyen. Harjoitus järjestettiin Lemmenjoella 22.–24. syyskuuta vuonna 2017.

Lisätutkinta liittyy korkeimmalle oikeudelle (KKO) jätetyn Ilmavoimien entisen komentajan, kenraalimajuri evp. Sampo Eskelisen valituksen todisteisiin. KKO on päättänyt järjestää Lemmenjoki-asiassa suullisen käsittelyn 19.–20. joulukuuta.

Eskelinen jätti valituksen saatuaan kesällä Helsingin hovioikeudesta sakkotuomion palvelusrikoksesta. Hänen katsottiin viivytelleen esitutkinnan aloittamista Lemmenjoen harjoitusta johtaneesta alaisestaan eversti Markus Päiviöstä. Tutkintapyyntö Päiviöstä tehtiin vasta kuukausien kuluttua Lemmenjoen-harjoituksen päättymisestä, eli 18. joulukuuta 2017.

Lemmenjoen harjoitusta johtanut Päiviö tuomittiin hovioikeudessa sakkorangaistukseen esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviö ja Eskelinen ovat siirtyneet reserviin.

 

Eskelisen valitukseen liittyvät, KKO:lle toimitetut uudet kirjalliset todisteet kyseenalaistivat Puolustusvoimien ylimmän laillisuusvalvojan, asessori Tuija Sundbergin Lemmenjoki-tapauksesta antamat todistajalausunnot.

Sundberg kertoi Lemmenjoki-tapauksen esitutkinnassa saaneensa tietää Inarissa Lemmenjoella järjestetyn harjoituksen tapahtumista vasta vuoden 2017 joulukuussa alaiseltaan. Hän kiisti tiedot, joiden mukaan silloinen Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen olisi tavannut häntä kahteen otteeseen Lemmenjoen tapahtumien vuoksi loka-marraskuussa 2017.

Eskelisen puolustuksen KKO:lle toimittamien todistajakertomusten perusteella Sundberg olisi kuitenkin ollut tietoinen Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista jo marraskuussa 2017.

Tiedonkululla on merkitystä, koska Eskelinen sai kesällä tuomion palvelusrikoksesta, kun hänen katsottiin viivytelleen esitutkinnan aloittamisessa.

 

Erikoissyyttäjä pyysi syksyllä poliisilta lisätutkintaa. Esitukintapöytäkirjojen mukaan poliisi on kuulustellut todistajina Ilmavoimien johtavan sotilaslakimiehen Veli-Pekka Paanasen, everstiluutnantti Markus Korhosen sekä everstiluutnantti evp. Mikko Rastaan.

Sotilaslakimies Paananen kertoi poliisille keskustelleensa kasvokkain kenraali Eskelisen ja Rastaan kanssa Lemmenjoen tapahtumista marraskuussa 2017. Tapaamisesta ei laadittu muistiota.

– Tilaisuudessa komentaja mainitsi myös sen, että asia on myös Puolustusvoimien asessorin tiedossa, Paananen kertoi todistajana poliisille.

Hänen mukaansa Eskelinen oli tuolloin kertonut keskustelleensa asessori Sundbergin kanssa pääesikunnan käytävällä. Sanomana oli ollut, että pääesikunta selvittää asiaa.

– Muistini mukaan komentaja toi esille, että on keskustellut asessorin kanssa edellisen PV:n (Puolustusvoimien) johtoryhmän tai vastaavan kokouksen jälkeen tai yhteydessä, Paananen totesi kuulustelussa. Hän sanoi komentajan kertomasta käyneen ilmi, että keskustelu ajoittui lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun.

– Lisäksi muistan tästä keskustelusta sen, että joku pääesikunnan kenraaleista olisi kehottanut komentajaa olemaan yhteydessä asiasta myös PV:n asessorin kanssa ja tämän komentaja oli kertomansa mukaan tehnyt, Paananen sanoi poliisille.

Tiedolla oli Paanasen mukaan olennainen merkitys hänen omaan toimintaansa Lemmenjoki-asiassa, koska asessorilla on Puolustusvoimien ylin toimialajohto ja valvonta- sekä ohjausvalta sotilasoikeudenhoitoon.

– Koin itse, että asia on tapaus huomioiden saatettu oikealle tasolle ja linjaukset tulisivat huolellisen harkinnan jälkeen.

Myös todistaja Mikko Rastas kertoi, että marraskuun 2017 tapaamisessa tuli hyvin selvänä ilmi Lemmenjoki-asian olevan pääesikunnan harkinnassa.

– Komentaja sanoi, että asia on ollut myös Puolustusvoimien asessorin tiedossa. Lisäksi komentaja kertoi, että on asiasta asessori Tuija Sundbergin kanssa keskustellut, Rastas sanoi.

Markus Korhonen kertoi puolestaan Lemmenjoki-asian käsittelystä Ruska-harjoituksen yhteydessä 9. tai 10. lokakuuta 2017.

– Kokouksen jälkeen minulle jäi sellainen kuva, että asia ei ollut välttämättä loppuun käsitelty, Korhonen sanoi poliisille.

 

Lisätutkintaa pyysi valtakunnansyyttäjän toimiston erikoissyyttäjä Sampsa Hakala.

– Eskelisen puolesta on nimetty uusia henkilöitä kuultavaksi KKO:n suullisessa käsittelyssä. Kyseisiä henkilöitä ei ole aikaisemmin kuultu esitutkinnassa tai hovioikeudessa, Hakala perustelee tutkintaa.

Puolustuksen hankkimat lausunnot eivät korvaa henkilöiden kuulemista esitutkinnassa.

– On lisäksi riidanalaista, että voiko tällaisia lausumia käyttää kirjallisina todisteina. Sen ratkaisee myöhemmin KKO, Hakala sanoo.

Asessori Tuija Sundberg ei kommentoi todistajalausuntoja.

– Koska Eskelistä koskeva rikosprosessi on edelleen kesken, en voi asian todistajana kommentoida julkisuudessa, hän viestittää.

Menot