fbpx
Uutiset

Poliisi on saamassa lisää oikeuksia

Eduskunnan käsittelyyn menossa oleva esitys poliisilain muutoksesta tuo hyväksytyksi tullessaan poliisille uusia oikeuksia. Esityksen mukaan poliisi saisi kuunnella puhelimia jo ennen kuin rikos on tapahtunut, jos epäillään terrorismia. Nykyisellään puhelimia voidaan kuunnella vain jo tapahtuneen rikoksen selvittämiseksi.

Esitys on herättänyt jonkin verran keskustelua, mutta ei kovin paljon. Syynä lienee se, että suomlaiset uskovat poliisin toimivan rehellisesti ja reilusti. Yleisesti ajatellaan, että puhelujen kuuntelu koskee vain rikollisia.

Yleensä poliisi toimiikin aivan oikein. Väärinkäytöksiä on kuitenkin paljastunut ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies on joutunut huomauttamaan poliisia muun muassa siitä että se on viivytellyt hakiessaan oikeuksilta lupia televalvontaan ja -kuunteluun. Parhaillaan on esitutkinnassa suojelupoliisin epäilty laiton televalvontatietojen hankinta.

Poliisilla on muutaman kuukauden ajan ollut oikeus kuunnella salaa rikoksesta epäiltyä tämän asunnossa tai muussa asunnossa, jossa tämä oleskelee. Kuka tahansa meistä saattaa tällä perusteella joutua salakuunnelluksi, jos päästää rikoksesta epäillyn kotiinsa vaikkapa kyläilemään.

Periaatteelliselta kannalta kysymys on merkittävästä perusoikeuksien loukkaamisesta. Oikeus saada olla rauhassa omassa kodissaan on tärkeä asia. Kuka tahansa loukkaantuu tirkistelystä ja urkinnasta, eikä asia muutu miksikään, vaikka tirkistelijänä on viranomainen.

On tietenkin täysin selvää, ettei poliisilla ole aikaa tai halua kuunnella ketään enempää kuin on pakko. Puhelinkuuntelua ei käytetä ylettömästi siksikään, että se on kallista ja työlästä.

Mutta kyse onkin periaatteesta.

Poliisin näkökulmasta lisäoikeuksien saaminen on perusteltua. Maailma kovenee koko ajan. Rikolliset järjestäytyvät ja rikollisuus on kasvava kansainvälinen bisnes.

Terrorismi on myös lisääntymässä. Toistaiseksi Suomi on saanut olla rauhassa, mutta voimme olla iskun kohde joskus. Ensi vuonna täällä järjestettävät yleisurheilun maailmanmestaruuskisat on tapahtuma, joka houkuttelee varmasti terroristeja. Pommi stadionilla MM-kisoissa toisi terroristeille maksimalisen julkisuuden.

Niinpä Suomessa on ensi vuonna tiukemmat turvatoimet kuin koskaan ennen.

Aivan varmasti osana turvatoimia myös kuunnellaan potentiaalisten terroristien puhelimia. Eri maiden poliisit tekevät koko ajan ennaltaehkäisevää työtä ja vaihtavat tietoja. Tässä ei ole mitään moitittavaa, päinvastoin.

Kysymys onkin siitä, keihin valvonta kohdistuu ja siitä, ettei siihen ryhdytä rutiiniinomaisesti huitaisten “varmuuden vuoksi”. Suomi on oikeusvaltio, maailman vähiten korruptoitunut valtio ja esimerkillinen demokratia.

Jotta tilanne myös säilyy tällaisena, jokaista perusoikeuksiin puuttuvaa lakia on harkittava erittäin huolellisesti ja kriittisesti.

Menot