fbpx
Uutiset

Poliisi on selvittänyt Suomen suurimman kokaiinijutun – Kuriirit toivat Suomeen 13 kiloa kokaiinia nieltynä, peräsuolessa ja vaginassa

Alankomaista tuotu 1,5 miljoonan euron arvoinen huume-erä kaupattiin pääosin Tampereella. Jätevesitutkimusten mukaan kokaiini nostaa suosiotaan myös Turussa, Rovaniemellä ja Oulussa.
Alankomaalainen mies kuljetti suolessaan 833 grammaa kokaiinia Suomeen. Mies jäi kiinni viime lokakuussa, ja tämä takavarikoitu kokaiinierä jäi ainoaksi, jonka poliisi sai haltuunsa koko 13 kilon kokaiinilastista. Kuva: Poliisi Poliisi
Alankomaalainen mies kuljetti suolessaan 833 grammaa kokaiinia Suomeen. Mies jäi kiinni viime lokakuussa, ja tämä takavarikoitu kokaiinierä jäi ainoaksi, jonka poliisi sai haltuunsa koko 13 kilon kokaiinilastista. Kuva: Poliisi Poliisi

Huumekuriirit kuljettivat kehonsisäisesti 13 kiloa kokaiinia Suomeen, tiedottaa poliisi. Kokaiini on peräisin Alankomaista ja se myytiin eteenpäin pääosin Tampereen alueella, mutta myös pääkaupunkiseudulla.

Poliisin mukaan kokonaisuus on suurin koskaan paljastettu kokaiinin maahantuontiin ja kauppaamiseen liittyvä juttu Suomessa.

Huumekuriirin hotellihuoneesta takavarikoidut rahat. Kuva: Poliisi Poliisi
Huumekuriirin hotellihuoneesta takavarikoidut rahat. Kuva: Poliisi

– Tutkinnassa on tehty tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Alankomaissa on tehty kokonaisuuteen liittyen useita kiinniottoja, kotietsintöjä ja kuulusteluita, kuvaa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Jutun esitutkinta on valmis. Tutkinnasta ovat vastanneet Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi.

Poliisi pääsi jutun jäljille oman tiedustelutoimintansa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimusten ansiosta.

Poliisi kertoo Lännen Medialle, että jätevesitutkimuksella on nykyisin erittäin merkittävä rooli poliisin huumepaljastuksissa.

– Aluekohtaiset tiedot ovat olleet poliisin käytettävissä vuodesta 2012 lähtien. Tutkimuksesta selviää erittäin tarkasti, kuinka paljon mitäkin huumeita tulee markkinoille, ja miten niitä käytetään, Räty kertoo.

Jätevesitutkimus reagoi äärimmäisen pieniin määriin. Jos esimerkiksi Helsinkiin tuotaisiin kilo heroiinia, kyseisen huumeen käyttöä mittaava käyrä ampaisisi välittömästi kasvuun.

– Helsingissä jätevesimittaus tehdään päivittäin. Siellä esimerkiksi ekstaasin ja kokaiinin osalta tiedetään varmasti, että niiden käyttö painottuu viikonloppuihin eli niin kutsuttuun viihdekäyttöön.

Valvontakamerakuvaa huumekuriirin saapumisesta Suomeen. Kuva: Zareff Anna POL KRP
Valvontakamerakuvaa huumekuriirin saapumisesta Suomeen. Kuva: Zareff Anna, KRP

Katukauppahinta 120 euroa grammalta

Kokaiini on kuulunut pitkään marginaalihuumeisiin Suomessa. Sen käyttö on painottunut lähinnä jetset-piireihin, mikä saattaa osin johtua aineen korkeasta katukauppahinnasta.

Kokaiini on erittäin vaaralliseksi luokiteltu huumausaine, ja laissa sitä pidetään kolme kertaa vaarallisempana kuin esimerkiksi amfetamiinia. Kokaiini maksaa tällä hetkellä noin 120 euroa per gramma.

Vuodesta 2014 lähtien kokaiinin käyttö on kuitenkin alkanut kasvaa etenkin eteläsuomalaisissa kaupungeissa. Poliisin käsityksen mukaan nyt aine on levinnyt myös tavallisten työssäkäyvien ihmisten käyttöön.

Jätevesitutkimusten perusteella yleisintä kokaiinin käyttö on Helsingissä ja kakkossijaa pitää Espoo. Kolmanneksi yleisintä kokaiinin käyttö on Lahdessa.

Ennen poliisin nyt tekemää paljastusta Tampere nousi lähes Lahden tasolle, mutta nyt kokaiininkäyttö on laskenut Tampereella.

Turussa kokaiininkäytön kasvu näkyi jätevesitutkimuksissa ensimmäistä kertaa vuonna 2016, mutta vuonna 2018 se oli edelleen reilusti alle edellä mainittujen kaupunkien.

Ouluun aine rantautui vuonna 2018. Rovaniemellä käyttö oli tuolloin yleisempää kuin Oulussa, mutta selvästi vähäisempää kuin Turussa.

Satsin hinta 1,5 miljoonaa euroa

Poliisin nyt paljastama kokaiinierän maahantuonti ja kauppaaminen ajoittuu vuosille 2017–2018. Poliisin mukaan lähes kaikki 13 kilon erästä päätyi käyttöön.

– Valitettavasti saimme takavarikkoon siitä vain noin 833 grammaa, Räty sanoo.

Matkapuhelimia, jotka poliisi takavarikoi yhdeltä kokaiiniringin pyörittämisestä epäillyltä henkilöltä. Kuva: Poliisi Poliisi
Matkapuhelimia, jotka poliisi takavarikoi yhdeltä kokaiiniringin pyörittämisestä epäillyltä henkilöltä. Kuva: Poliisi

Tämä tapahtui lokakuussa 2018, kun poliisi nappasi kiinni alankomaalaisen miehen, joka oli saapumassa Suomeen. Kokaiinin lisäksi poliisi takavarikoi mieheltä 30 000 euroa käteistä rahaa.

Huumeringin pyörittämisestä poliisi epäilee seitsemää suomalaista henkilöä ja kahdeksaa lankomaalaista henkilöä. Jutusta on vangittuna tällä hetkellä viisi henkilöä, ja lisäksi poissa olevana kaksi.

Koko 13 kilon satsi tuotiin Suomeen kehon sisällä.

– Miehillä nieltynä tai peräsuolessa, ja naisilla vaginassa. Huumeet oli pakattu esimerkiksi pieniin muovisiin kindermuniin, Räty sanoo.

Satsin katukauppahinta on noin 1,5 miljoonaa euroa.

Juttu siirtyy syyttäjälle lähipäivinä, ja se käsitellään käräjäoikeudessa todennäköisesti ennen kesälomia.

Poliisin on paljastanut lähiaikoina myös kaksi muuta kokaiinijuttua Tampereen alueella. Yhteensä Tampereen alueella on pyörinyt noin 15 kiloa kokaiinia, jonka katukauppa-arvo kipuaa 1,8 miljoonaan euroon.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi 27. maaliskuuta tuomion kokonaisuuden ensimmäisestä, noin kolmea kokaiinikiloa koskevasta kokonaisuudesta.

Menot