Uutiset

Poliisi pitää Ruotsin kaltaista jengiyhteenottoa epätodennäköisenä Suomessa

Helvetin enkelit ja katujengi selvittelivät välejään Göteborgin lähellä. Krp:n rikosylikomisarion mukaan vastaava yhteenotto Suomessa ei ole todennäköinen.
Poliisi ei pidä todennäköisenä Ruotsissa tapahtuneen kaltaista jengien yhteenottoa Suomessa.

Ruotsin Mölnlyckessä lauantai-iltana tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa loukkaantui useita henkilöitä. Tapahtuma sai alkunsa Helvetin enkelit -rikollisjärjestön juhlapaikalla Göteborgin lähellä sijaitsevan Mölnlycken kaupungissa, kun paikallinen katujengi alkoi ampua järjestön jäseniä kohti.

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisarion Christer Ahlgrenin mukaan välikohtauksessa oli mukana Helvetin enkelien lisäksi 435-nimisen katujengin jäseniä.

Ahlgrenin mukaan vastaava tapahtuma on mahdollinen, mutta ei todennäköinen Suomessa.

– Ruotsin tapaus näyttää paikalliselta jengien välienselvittelyltä.

Suomessa ei ole katujengejä ainakaan vielä

Katujengit ovat pienempiä toimijoita kuin liivijengeiksi kutsutut järjestöt. Katujengit toimivat lähinnä omien asuinalueidensa kaduilla.

– Suomessa ei ole katujengejä. Ajan kanssa ilmiö voisi tulla myös Suomeen, mutta jengien muodostumisesta ei ole vielä näkyviä todisteita.

Ahlgren toteaa, että liivijengit käyttävät joskus katujengejä hyväkseen esimerkiksi huumeiden myynnissä ja velkojen perinnässä.

Rikollisjengeissä vajaa tuhat jäsentä

Helvetin enkelit on toiminut Suomessa jo 1990-luvulta lähtien. Ahlgren luettelee joukon muita liivijengeiksi kutsuttuja järjestöjä eli niin sanottuja prosenttijengejä: Bandidos, Cannonball ja United Brotherhood.

Ahlgrenin mukaan prosenttimerkkiä kantava haluaa osoittaa olevansa järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella. Merkki on yleensä kankaisena liivissä tai tatuointina iholla.

Krp:n rikollisjengeiksi luokittelemilla jengeihin kuuluu hieman alle tuhat jäsentä.

2000-luvun alussa rikollisiksi luokitellut ryhmät keskittyivät lähinnä pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Kouvolaan, Lappeenrantaan ja Kajaaniin. Muualla maassa oli yksittäisiä ryhmiä.

Lokakuussa 2018 organisaatioita oli seitsemän, ja niihin kuului 89 ryhmää. Isoja ryhmiä oli useissa kaupungeissa Joensuu–Seinäjoki linjan alapuolella sekä Oulun seudulla.

– Uusia jengejä on tulossa, joten jengiskene on värittymässä, Ahlgren sanoo.

Järjestöjen määrä kolminkertaistunut

Vuonna 2000 Suomessa oli poliisin luokittelun mukaan kolme järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiota ja niissä kahdeksan eri ryhmää.

Lokakuussa 2018 organisaatioita oli seitsemän, ryhmiä 89 ja niissä 800–900 jäsentä.

Vuonna 2000 ryhmät keskittyivät lähinnä pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Kouvolaan, Lappeenrantaan ja Kajaaniin. Muualla maassa oli yksittäisiä ryhmiä.

Vuonna 2018 isoja ryhmiä oli useissa kaupungeissa Joensuu–Seinäjoki linjan alapuolella sekä Oulun seudulla.

Päivän lehti

7.8.2020