fbpx
Uutiset

Poliisi piti Chemnitzin mielenosoittajat kurissa - ulkomaalaisten kauppoja turvattiin kaupungin kaduilla ja jalkapallo-ottelu peruttiin

Kansallismielisten ja äärioikeiston koolle kutusumat mielenosoitukset sekä niitä vastustavat mielenilmaisut kokosivat lauantaina tuhansia ihmisiä Chemnitziin Saksan itäosaan. Paikalla oli myös erittäin runsaasti poliiseja, sillä kaupunkiin oli lähetetty vahvistuksia ympäri maata.

Suuremmilta yhteenotoilta ja väkivaltaisuuksilta vältyttiin ainakin illalla. Tagesspiel -sanomalehden mukaan poliisilla oli valmiudessa muun muassa vesitykkejä siltä varalta, että mellakointi olisi yltynyt. Lehden mukaan kolme vastamielenosoittajaa murtautui läpi poliisien suoja-alueesta, jolloin äärioikeiston mielenosoittajat hyökkäsivät heidän kimppuunsa ennen kuin mellakkapoliisi hajotti käsirysyn.

Saksin osavaltion poliisi varoitti Twitterissä riidanhaluisista mielenosoittajista. Poliisi kehotti rauhassa marssivia mielenosoittajia pysymään loitolla väkivaltaa haluavista “häiriköistä”.

Poliisi myös turvasi ulkomaalaisten omistamia liiketiloja, joista monet sulkivat ovensa tavanomaista aikaisemmin. Myös Saksan kakkosliigan jalkapallo-ottelu Dynamo Dresdenin ja Hamburger SV:n välillä siirrettiin mielenosoitusten vuoksi. Ottelu oli määrä pelata Dresdenissä.“Perustuslakia on kunnioitettava”Vastamielenosoituksiin osallistui myös nimekkäitä poliitikkoja. Muun muassa Saksan Vihreiden johtoon kuuluva Cem Ozdemir tviittasi itsestään kuvan mielenosoituksessa.

– Emme tule antamaan äärioikeistolaisten tuhota maatamme ja demokratiaamme. Emme Chemnitzissä, emme Saksissa emmekä missään muuallakaan Saksassa. Perustuslakimme on pysyttävä voimassa ja meidän on puolustettava sitä nyt, Ozdemir kirjoitti.

Kansallismielisten protestointi alkoi viikko sitten sunnuntaina, kun paikallinen mies puukotettiin kuoliaaksi. Puukotuksesta epäiltyinä pidätettiin 22-vuotias irakilainen ja 23-vuotias syyrialainen mies.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer arvosteli viikolla kovasanaisesti alueen poliisia sen jälkeen, kun toisen epäillyn pidätysmääräys päätyi äärioikeistolaisille ryhmille, jotka julkistivat sen verkossa. Asiasta on aloitettu tutkinta.

https://www.tagesspiegel.de/politik/newsblog-tausende-rechte-marschieren-durch-chemnitz-stimmung-zunehmend-angespannt/22984342.html
https://twitter.com/PolizeiSachsen/status/1035924849552777216

 

 

Asiasanat

Menot