Uutiset

Poliisi riutuu rahapulaan

Poliisi on kohta entistä harvinaisempi näky katukuvassa ja maanteillä. Uusi hallitus kaventaa ohjelmansa mukaisesti poliisin määrärahoja entisestään. Ne eivät kovin runsaita olleet edellisen hallituksen aikanakaan ja nyt niukkuutta on tarkoitus jatkaa ja vielä tiukentaa rahahanoja.

Jatkuvat leikkaukset, tuottavuusohjelma ja säästövaatimukset eivät voi olla näkymättä kentällä, poliisityön etulinjassa. Kanta-Hämeen poliisilaitoksen, jonka toiminta-alue kattaa Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seutukunnat, henkilöstötarve vähimmillään olisi kaksisataa henkilötyövuotta. Tällä hetkellä väkeä on palkkalistoilla 187 ihmistä, jossa luvussa on kolme virkaa yli määritellyn katon. Virkoja jää täyttämättä tänä vuonna peräti kahdeksan.

Ohjeiden mukaan poliisiautolla ajetaan noin 360 000 kilometriä, jonka jälkeen siitä luovutaan. Rahapulan takia joillakin autoilla ajetaan jo puoli miljoonaa kilometriä, eli poliisi ajelee loppuun ajetuilla romuilla.

Liikenteen ylinopeuksia valvomaan tarkoitettuja kameroita ei ole varaa lähivuosina lisätä puhumattakaan nykyaikaisista laitteista, joilla mitataan autojen keskinopeuksia. On ilmeistä, että liikennekuri höltyy ja kaaharit saavat vapaasti mellastaa maanteillä. Se tietää lisää turvattomuutta, pahoja onnettomuuksia, vammautuneita ja vainajia.

Nuoria poliiseja on työttöminä tai vastavalmistuneet ovat hakeutuneet muihin ammatteihin. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero onkin ajatellut ääneen, että uusien poliisien kouluttamisessa pidetään vuoden parin tauko. Miksi kouluttaa nuoria työttömiksi?

Arvostelun tai ainakin arvioinnin paikka on myös poliisin organisaatio. Se on moniportainen ja jäykkä, matka rivipoliisin arkityöstä päälliköiden virkahuoneisiin on niin fyysisesti kuin henkisestikin aivan liian pitkä. Poliisilaitokset ovat tunnetusti hyvin hierarkkisia työpaikkoja, eikä eri sektoreiden rajoja juuri tohdita ylittää, vaikka kaikki ovat periaatteessa samalla asialla, turvaamassa yhteiskunnan rauhaa ja järjestystä.

Poliisin vastapelurit, rikolliset, osaavat viimeistä piirtoa myöten hyödyntää uusimman informaatioteknologian, verkostoitumisen ja kansainvälistymisen. Väitteet siitä, että konnat ovat aina askeleen pari virkavaltaa edellä, eivät ole aivan tuulesta temmattuja.

Vähien voimavarojen oikein kohdentamista kannattaa poliisijohdossakin miettiä. Norjan järkyttävästä katastrofista ei pidä toki vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta poliisin on kyettävä vastaamaan maan sisäisestä turvallisuudesta kaikissa oloissa.

Ajatus siitä, että Suomessa ei voi sattua mitään Oslossa koetun tapaista, on ikävä kyllä sinisilmäinen. Viime vuosina meilläkin sattuneet, kymmeniä uhreja vaatineet ammuskelut osoittavat, että idylli rauhallisesta lintukodosta on jo romahtanut.

Vastuu poliisin määrärahoista on viime kädessä poliitikoilla. Yhteiskuntarauhalla ja kansalaisten turvallisuudella on hintansa.