Uutiset

Poliisi tuskin pääsee päihtyneistä eroon

Suomalainen luottaa poliisiin, tämän kykyihin ja taitoihin ylläpitää maassa järjestystä ja lakien kunnioitusta. Monessa tutkimuksessa juuri poliisi on moniin ammattikuntiin nähden luotetuin ja työn arvostus on kohdallaan.

Tilanne on muuttumassa, mistä kielii yksin se, että poliisikoulutuksen suosio on merkittävästi alentunut. Ammatinvalintaansa pohtivat nuoret eivät uskalla hakeutua alalle, jonka voimavarojen alasajo on jatkuvasti julkisessa keskustelussa.

Suomenkieliseen poliisikoulutukseen haki nyt kolmisensataa nuorta, kun määrä on tavallisesti ollut viidensadan hakijan paikkeilla. Tieto siitä, että henkilöstön vähennyksiä on tulossa ja nuoria poliiseja on työttöminä, hillitsee hakuhaluja. Kukapa haluasi ehdoin tahdoin kouluttautua työttömäksi, varsinkin vaihtoehtoja on kosolti tarjolla.

Maan hallitus ei ole vielä julkaissut leikkauslistojaan, mutta jo nyt tiedetään, että paineet poliisin määrärahoihin ovat suuret. Poliisiasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on sinnikkäästi ideoillaan yrittänyt keventää poliisien työtaakka, mutta toistaiseksi ne eivät ole saaneet ilmaa siipiensä alle.

Ministeri Räsäsen esitys anniskelun lopettamisesta ravintoloissa jo ennen pikkutunteja ammuttiin alas päättäväisesti. Räsänen uskoo poliisin yötyön vähenevän, jos ravintolat suljetaan jo kahdelta yöllä. Valtiovallan lisäholhousta alalle ei kaivata ja ravintolayrittäjät ovat huolissaan myös kannattavuudesta ja työntekijät työpaikoistaan.

Kovin innostunutta vastaanottoa ei ole saanut ministerin esitys siitä, että vastuu juopuneiden kuljettamisesta ja säilyttämisestä siirtyisi poliisilta kuntien tehtäväksi. Poliisille järjestely epäilemättä sopisi, kunnissa tilanne on toinen. Valtiovalta on sälyttänyt niiden vastuulle vuosi vuodelta uusia tehtäviä, mutta ei läheskään aina ole muistanut lisätä määrärahoja tehtävien hoitamiseksi.

Kunnat vastaavat päihdehuollosta, niillä ei kuitenkaan ole valmiina humalaisten säilytyspaikkoja, putkia tai selviämisasemia. Monista kunnista toki löytyy ammattiauttajia päihdeongelmaisten tarpeisiin, mutta ei voimavaroja juoppoputkan ympärivuorokautiseen ylläpitoon. Kuntien palveluvarustukseen eivät kuulu myöskään autot, joilla juopuneita kuljetetaan.

Poliisi ei yksinkertaisesti voi kokonaan pestä käsiään päihdeongelmaisten käsittelystä. Kotihälytykset, joihin lähes poikkeuksetta liittyy väkivaltaa tai sillä uhkailua, kuuluvat poliisin työalueeseen. Humalaiset toilailevat myös yleisillä paikoilla ja vaarantavat järjestystä ja turvallisuutta. Nämäkin tapaukset, jotka usein johtavat häiriköiden pidättämiseen, ovat ilman muuta poliisin työtä.

Hallituksen kehysriihen jälkeen tiedetään, mitä tuleman pitää. Sen jälkeen on aika keskustella poliisin tehtävistä ja niiden mahdollisista siirroista muille viranomaisille.

Päivän lehti

29.1.2020