Uutiset

Poliisi tutkii 1700-luvulla rakennetun kirkon paloa tuhopolttona – Ulkoseinän liekit viittaavat poliisin mukaan rikokseen

Yön aikana syttynyt kirkko paloi Joensuussa maan tasalle. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona.
Kiihtelysvaaran palanut puukirkko rakennettiin vuosina 1769–1770.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Kiihtelysvaaran kirkon tulipalosta, Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa.

Todennäköisin syy Joensuussa sijaitsevan kirkon syttymiselle on poliisin mukaan rikos. Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä törkeänä vahingontekona.

Rikosepäily perustuu siihen, että ensimmäisenä paikalle tulleet henkilöt ovat havainneet palon olevan käynnissä kirkon ulkoseinässä.

Se viittaa poliisin mukaan ennen kaikkea rikokseen.

Poliisi pitää silti mahdollisena, että palo on voinut syttyä myös kirkon sähköpääkeskuksesta, mutta se sijaitsee kirkon sisäpuolella, ja ensimmäiset liekit näkyivät kirkon ulkoseinässä.

Ei mahdollisuuksia sammuttaa paloa

Vuonna 1770 valmistunut puukirkko tuhoutui palossa kokonaan. Sunnuntaiaamuna kirkosta oli jäljellä enää savuavat rauniot.

– Kiihtelysvaaran tuhoutunut kirkko oli Kiihtelysvaaran tunnetuin maamerkki. Se oli kaunis, historiallisesti korvaamaton ja täynnä muistoja. Se oli kiihtelysvaaralaisille rakas ja pyhä. Siksi sen tuhoutuminen tuntuu järkyttävältä, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen sanoi kirkon tiedotteessa.

Tulipalosta tuli automaattinen hälytys aamuyöllä hieman ennen kello viittä.

Pelastuslaitoksen yksiköt ilmoittivat paikalle saapuneille poliisipartioille melko pian, että kirkko tulee tuhoutumaan palossa täysin.

Kirkon alue on tällä hetkellä poliisin eristämä.

Poliisi tekee alueella ensimmäisiä tutkintoja ja kuulee silminnäkijöitä.

Varsinaisen palopaikan tekninen tutkiminen voi alkaa vasta huomenna raunioiden jäähdyttyä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic