Uutiset

Poliisi valmistautuu noutamaan ex-jengipomo Janne Tranbergin Suomeen lähiviikkoina — Karkulaista odottaa vankeus ja liuta vanhojen rikosten oikeudenkäyntejä

Ex-jengipomo Janne Tranbergia odottaa suorittamaton vankeustuomio. Lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa on vireillä neljä rikossyytettä, joista vanhimpaan miestä on yritetty tavoittaa jo vuodesta 2016 saakka. Poliisin esitutkinnassa on myös törkeä huumausainerikosepäily.
Keskusrikospoliisi kertoo hakevansa maanantaina Espanjassa kiinniotetun ex-jengipomon Suomeen, kun Espanja tekee tästä luovutuspäätöksen. Kuva: Silja Viitala
Keskusrikospoliisi kertoo hakevansa maanantaina Espanjassa kiinniotetun ex-jengipomon Suomeen, kun Espanja tekee tästä luovutuspäätöksen. Kuva: Silja Viitala

Keskusrikospoliisi on valmistautunut hakemaan entisen jengipomon Janne ”Nacci” Tranbergin Suomeen lähiviikkoina. Suomi on tehnyt miehestä luovutuspyynnön Espanjalle.

– Meidän yksikkö hänet hakee, sikäli mikäli Espanja luovutuspäätöksen tekee, kertoo Krp:n rikoskomisario Ritva Santtila Lännen Medialle.

– Päätös tulee keskimäärin 2–4 viikossa. En ryhdy arvioimaan luovutuspäätöksen todennäköisyyttä, mutta pääsääntöisesti Espanja on suostunut luovutuksiin.

Keskusrikospoliisi ei tiedä, missä Tranbergia täsmälleen ottaen tällä hetkellä pidetään kiinniotettuna Espanjassa.

Poliisi otti Tranbergin kiinni Espanjan Aurinkorannikolla Malagan maakunnassa Esteponassa viime maanantaina illansuussa. Kiinniotosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Iltalehden mukaan Tranbergilta takavarikoitiin kiinnioton yhteydessä 10 000 euroa käteistä rahaa, useita kannettavia tietokoneita, älypuhelimia ja arvokello.

Tranberg on ollut pitkään Suomen poliisin etsityimpien rikollisten listoilla. Hänestä oli annettu myös eurooppalainen pidätysmääräys.

Tranberg ehti pakoilla Suomen viranomaisia ulkomailla lähes kaksi vuotta. Häntä odottaa kotimaassa vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdoton vankeustuomio aiemmista rikoksistaan.

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että siellä Tranbergia vastaan on vireillä syytteet törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta. Vanhin jutuista on odottanut Tranbergin tavoittamista oikeudenkäyntiin jo vuodesta 2016 saakka.

Lisäksi Helsingin poliisi epäilee Tranbergia törkeästä huumausainerikoksesta, josta tämä vangittiin poissaolevana viime tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Vuonna 1974 syntynyt Tranberg tunnetaan myös nimellä Janne Nacci.

Hän oli 1990-luvulta saakka mukana rikollisjärjestö Cannonball MC:n toiminnassa ja toimi myös pitkään johtavassa asemassa jengissä.

Hänet erotettiin jengistä vuonna 2017 samassa yhteydessä, kun jengi hajosi hetkeksi sisäisten ristiriitojen vuoksi.

Pakomatkansa aikana Tranberg on päivittänyt säännöllisesti sosiaalisen median profiilejaan. Hän on erittäin suosittu sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi Instagramissa häntä seuraa tällä hetkellä noin 35 000 käyttäjää.

Hän on julkaissut sosiaalisessa mediassa muun muassa kuvia itsestään, ilkkunut poliisin etsintäkuulutuksille ja mainostanut kirjaansa.

Rikostoimittaja Pekka Lehtisen toimittama Tranbergin muistelmateos, Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina, ilmestyi viime toukokuussa.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic