Uutiset

Poliisiasemien määrä vähenee

Poliisin palvelupisteverkkoa tullaan lähivuosina supistamaan nykyisestä.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) paljastaa Hämeen Sanomille, että poliisiasemien lakkautukset sisältyvät sisäministeriön virkamiestyöryhmän esitykseen, joka valmistuu tämän kuun lopulla.

-Kun näköpiirissä ei ole merkittäviä taloudellisia lisäyksiä määrärahoihin, pikemminkin päinvastoin, joudutaan vyötä edelleen kiristämään. Se tarkoittaa myös vaikeita ja kipeitä ratkaisuja, jotka todennäköisesti kohdistuvat myös palvelupisteisiin, Räsänen kertoo.

Hänen mukaansa poliisin tilakustannukset nousevat vuosittain 20 miljoonalla eurolla. Ne muodostavat merkittävän osan poliisin vuosibudjetista.

-Jos ja kun lisärahoitusta ei tule, joudumme tekemään priorisointia. Kyllä me laitamme ammattitaitoiset poliisimiehet ja -naiset edelle seiniä, Räsänen sanoo.

Hän ei osaa vielä sanoa, kuinka monta poliisiasemaa lakkautus koskee tai missäpäin Suomea ne sijaitsevat.

-Määrästä tulee varmaan jonkinlainen arvio, kun virkamiestyö valmistuu. En ole siihen puuttunut millään lailla. Lakkautettavista kohteissa luotan alueiden ja poliisipäälliköiden asiantuntemukseen, miten ne on järkevintä toteuttaa, Räsänen kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tavoitteena on jatkossakin huolehtia koko maan turvallisuudesta.

-Myös harvaanasutuista alueista, Räsänen lisää.

Posti tuo passit kotiin

Poliisiasemien vähentyessä tarvitaan muutoksia myös poliisin nykyiseen toimintaan.

Räsäsen mukaan poliisiautoista tulee jatkossa liikkuvia toimistoja. Sen mahdollistaa tietohallinnon uudistushanke, jossa on kehitetty poliisin sähköistä työskentelyä.

-Poliisit pystyvät tulostamaan esimerkiksi sakkolaput suoraan autoistaan, eikä paperitöitä varten tarvitse mennä asemalle. Autoon tulee täysi toimisto, Räsänen kertoo.

Lisäksi kehitetään myös sähköistä asiointia, mikä vapauttaa resursseja lupahallinnosta.

-Juuri eilen tein ministeriössä lainsäädäntöhankkeen, jonka toteutuessa passeja ei tarvitse enää jonottaa poliisiasemilla, vaan ne saa postissa kotiin. Se parantaa palvelua ja helpottaa painetta poliisilaitoksilla, Räsänen arvioi.

Poliisi ei ole juoppokuski

Osa poliisin tehtävistä on mahdollista siirtää muille toimijoille.

Räsänen kertoo tavanneensa tällä viikolla muun muassa yksityisen turvallisuusalan edustajia. Heidän käyttämisessään poliisin nykyisiin tehtäviin on kuitenkin rajansa, jotka määritellään perustuslaissa.

-Jotta kansalaiset ovat yhdenvertaisessa asemassa, sakottamisesta ei voi tehdä bisnestä. Toki vartiointialaa hyödynnetään kuitenkin niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Räsänen nostaa esiin muun muassa pysäköinninvalvonnan, josta sisäministeriö käy parhaillaan keskustelua oikeusministeriön kanssa.

-On selvää, että esimerkiksi tällä alueella ei voida lisätä tehtäviä poliisin suuntaan, vaan heidän täytyy voida keskittyä vakavampien rikosten selvittelyyn. Mielestäni parkkisakoissa on kyse enemmänkin omaisuuden suojasta, ei poliisille kuuluvasta toiminnasta, Räsänen pohtii.

Hänen mielestään kunnat voisivat ottaa jatkossa entistä enemmän vastuuta pysäköinninvalvonnasta.

-Tarvittaessa he voivat ulkoistaa sitä myös yksityisille firmoille. Tämä olisi mielestäni kaikkein järkevin linja, Räsänen sanoo.

Hän olisi valmis harkitsemaan myös juopuneiden talteenoton ja kuljetusten siirtämistä pois poliisilta.

-Useimmat juopuneet eivät ole aggressiivisia, vaan tarvitsevat lähinnä suojaa, kunnes ovat selvinneet. Mielestäni tässäkin kunnat voisivat ottaa vastuuta, mutta tämä toisi mahdollisuuksia myös kolmannelle sektorille, Räsänen ehdottaa.

Hän kertoo, että esimerkiksi Jyväskylässä Katulähetys järjestää jo tällä hetkellä selviämisasematoimintaa.

-Espoossa kunta on puolestaan pistänyt pystyyn oman selviämisaseman poliisiputkan läheisyyteen, Räsänen kertoo.

Hän vieraili torstaina Hämeenlinnassa Paasikiviseuran tilaisuudessa. (HäSa)