Uutiset

Poliisihallituksen asianajaja: PVL:n sivustolla rikoksia täyttävää sisältöä: "Juutalaisvastaisuus tuntuu olevan päivittäistä”

Poliisihallituksen asianajajan Markku Fredmanin mukaan Pohjoismainen vastarintaliike ei ole muuttanut linjaansa käräjäoikeuden päätöksen jälkeen. PVL:n edustajista järjestön lakkautukselle ei ole perusteita.
Asianajaja Markku Fredman edustaa Poliisihallitusta riitaoikeudenkäynnissä, jossa vaaditaan Pohjoismaista vastarintaliikettä lakkautettavaksi.

Pohjoismainen vastarintaliike ei ole muuttanut toimintatapojaan Pirkanmaan käräjäoikeuden antaman lakkautuspäätöksen jälkeen, arvioi Poliisihallitusta edustava asianajaja Markku Fredman Turun hovioikeudessa tiistaina.

Turun hovioikeudessa käsitellään sitä, pitäisikö uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) lakkauttaa. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi viime syksynä järjestön lakkautettavaksi, mutta yhdistyksen edustajat valittivat päätöksestä. PVL:n edustajat vaativat tuomion kumoamista, ja edustajat kiistävät Poliisihallituksen väitteet.

Lakkautuskannetta ajava Poliisihallitus vaatii, että käräjäoikeuden päätös pysyy.

Poliisihallitusta edustavan Fredmanin mukaan Pohjoismainen vastarintaliike muun muassa verkkosivuillaan kiistää holokaustin ja kaikkien ihmisten yhtäläisen tasa-arvon. Tämän merkkinä on muun muassa rotuopin hyväksyminen.

– Juutalaisvastaisuus tuntuu olevan päivittäistä, Fredman totesi oikeudenkäynnissä.

Kirjallisina todisteina hän esitteli vastarintaliikkeen verkkosivuilta otettuja liikkeen poliittisia tavoitteita, joissa kuvaillaan esimerkiksi että ”suomalainen on valkoinen” ja kritisoidaan ”sionististista eliittiä”.

Fredman toteaa, että rasistisiksi tulkittavia kirjoituksia on vielä viime päivinä julkaistu verkkosivuilla. Hänen mukaansa jotkin sivuston teksteistä voivat täyttää kiihottamisen kansanryhmää vastaan tunnusmerkistön.

Poliisihallitus on jättänyt uudeksi kirjalliseksi todisteeksi myös Asema-aukion vuonna 2016 sattuneen pahoinpitelyn tuomion. Siinä PVL:n jäsen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, ja tuomiota kovennettiin rasistisella perusteella. Tuomio ei ole lainvoimainen.

PVL:n edustajat ovat kiistäneet Poliisihallituksen väitteet ja vaativat, että yhdistys saisi korkeintaan varoituksen.

Esimerkiksi ”sionistisesta eliittiä” koskeva kritiikki on ollut edustajien asianajaja Tommi Koivistoisen mukaan yleistä kritiikkiä rahan ja vallan keskittymistä kohtaan.

Kirjallisten todisteita läpi käytäessä Koivistoinen kommentoi usein, etteivät Poliisihallituksen kirjalliset todisteet ole sellaisia, jotka oikeuttaisivat yhdistyksen lakkauttamisen.

 

Pohjoismainen vastarintaliike tunnustaa kansallissosialistista aatetta. Oikeuden puheenjohtaja toivoi oikeudenkäynnin aikana kuulevansa osapuolten näkemykset termiin ja siihen, miten se ymmärretään.

Poliisihallituksen edustaja Fredman arvioi oikeudessa, että kansallissosialismilla tarkoitetaan kolmannen valtakunnan Saksassa ihannoitua ideologiaa. Hän ymmärtää aatteen epädemokraattiseksi ja sellaiseksi, joka ei tunnusta kaikkia yhdenvertaisiksi.

PVL:n edustajien Koivistoinen kuitenkin totesi, että kansallissosialismi on määritelty uudelleen.

– 2010-luvun Suomella ei voi vedota 1930–1940-lukujen Keski-Eurooppaan, totesi Koivistoinen oikeudessa.

Oikeudenkäynnin tauolla hän totesi, että PVL:n määritelmä tullaan avaamaan oikeudelle.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista käsitellään Turussa tällä viikolla.

Päivän lehti

16.7.2020