Uutiset

Poliisille tehtiin aiempaa enemmän ilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta – myös raiskausten ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten määrä kasvoi

Poliisiin tietoon tulleiden seksuaalisten ahdistelujen määrä kasvoi yli neljänneksellä. Tilastokeskus julkaisi rikostilastot tiistaina. Rikosten ja rikkomusten kokonaismäärä laski vain hieman.

Seksuaalisesta ahdistelusta on ilmoitettu tämän vuoden aikana poliisille aiempaa enemmän. Kuluvan vuoden tammi–syyskuun aikana poliisin tietoon tulleiden seksuaalisten ahdistelujen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli neljänneksen, 26,1 prosenttia.

Kaikkiaan seksuaalirikosten, kuten raiskausten ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen, määrä on kasvanut kuluvan vuoden aikana.

Seksuaalirikosten määrä kasvoi tammi–syyskuun aikana yli 16 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta tilastojulkaisusta.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lisääntyi

Tilastokeskuksen tiedosta käy ilmi, että vuoden 2018 tammi–syyskuun aikana poliisille ilmoitettiin 1005 tapausta, jossa oli kyse lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämä on 16,1 prosenttia enemmän kuin vuoden 2017 vastaavana aikana.

Poliisille ilmoitettiin tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä 980 raiskausta. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna poliisille ilmoitettujen raiskaustapausten määrä kasvoi 56 tapauksella eli tietoon tulleiden raiskaustapausten määrä kasvoi 6,1 prosenttia.

Raiskaustapausten määrä ylitti edellisvuoden luvut elo–syyskuussa. Vielä heinäkuussa raiskaustapausten määrä oli edellisvuoden tasolla.

Tilastokeskuksen mukaan poliisille on ilmoitettu 775 muuta seksuaalirikosta, joista 387 koski seksuaalista ahdistelua. Ahdistelutapausten määrä syyskuuhun mennessä on kasvanut reilun neljänneksen.

Tilastokeskuksen mukaan viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten määrät vaihtelevat vuosittain paljonkin.

Rikosten kokonaismäärä laski vain hieman

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tulleiden rikosten kokonaismäärä on laskenut tämän vuoden ensimmäisellä kolmanneksella.

Viranomaiset kirjasivat syyskuun loppuun mennessä kaikkiaan 639 800 rikosta ja rikkomusta, mikä on 22 900 (3,5 prosenttia) tapausta vähemmän kuin vuonna 2017.

Lasku johtuu Tilastokeskuksen mukaan liikennerikkomusten määrän muutoksesta.

Henkirikosten määrä edellisvuoden tasolla

Henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrä väheni vain hieman. Tämän vuoden aikana näitä rikoksia on kirjattu 26 284.

Henkirikosten kuten murhien ja tappojen määrä syyskuun loppuun mennessä pysyi edellisvuoden tasolla. Tämän vuoden aikana poliisille on ilmoitettu 57 tappoa tai murhaa tai surmaa.