fbpx
Uutiset

Poliisille tehty useita rikosilmoituksia Helsingin kaupungin palkanmaksusotkusta, esiselvitys aloitettu

Pormestari Juhana Vartiaisen mielestä on realistista odottaa, että palkanmaksun virheitä tulee olemaan tavallista enemmän vielä muutamien kuukausien ajan, vaikka tilanne onkin parantunut hieman.
Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kommentoi asiaa Helsingin kaupungin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. – Yleisesti ottaen olen jokseenkin varma, että kaikki, jotka meillä tämän asian kanssa ovat toimineet, ovat toimineet parhaansa tehden ja hyvässä tarkoituksessa. Olisin yllättynyt, jos jotain tuottamuksellisuutta löytyisi, Vartiainen sanoi. Kuva: Kimmo Penttinen / Lehtikuva

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä, poliisi kertoo.

Poliisille on tehty useita eri rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta. Ilmoitukset ovat tulleet eri tahoilta.

Helsingin poliisilaitos tekee tapahtumista esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta.

Poliisin mukaan rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita.

– Rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita. Tilanne on kaikkien kannalta valitettava. Helsingin poliisilaitos ei voi vaikuttaa palkanmaksuhäiriöiden korjaantumiseen tai menettelyyn ylipäänsä, vaan poliisin tehtäväksi jää ainoastaan arvioida, onko häiriöiden taustalla syytä epäillä jotain rangaistavaa tekoa tai laiminlyöntiä, totesi rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kommentoi asiaa Helsingin kaupungin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Yleisesti ottaen olen jokseenkin varma, että kaikki, jotka meillä tämän asian kanssa ovat toimineet, ovat toimineet parhaansa tehden ja hyvässä tarkoituksessa. Olisin yllättynyt, jos jotain tuottamuksellisuutta löytyisi, Vartiainen sanoi.

Useita rikosilmoituksia

Muun muassa hoitajajärjestö Tehy on aiemmin kertonut tehneensä rikosilmoituksen palkanmaksuhäiriöistä. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n varapääluottamushenkilö Riikka Valkonen on myös kertonut Ylelle tehneensä rikosilmoituksen kolmen muun henkilön kanssa.

Lisäksi JHL ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat vaatineet Helsinkiä maksamaan työntekijöille viivästyskorkoja puuttuvista palkoista ja korvauksia vahingoista, joita maksuviivästykset ovat aiheuttaneet.

Keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että kaupunki maksaa automaattisesti viivästyskoron, jos palkka on viivästynyt kokonaan tai osittain.

Helsingin henkilöstöjohtajan Nina Grosin mukaan kaupungilla on tekeillä ohjeistus siitä, miten tulee toimia, jos on palkanmaksun puutteen vuoksi esimerkiksi ottanut pikavipin tai jättänyt laskun maksamatta.

Kaupungilla on mietinnässä, miten henkilöstöä voitaisiin hyvittää tilanteen vuoksi.

Virheitä ja viivästyksiä

Helsingin kaupungin työntekijöiden palkoissa on ollut poikkeuksellisen paljon virheitä ja viivästyksiä tänä vuonna. Helsingin kaupungin mukaan taustalla on ollut uuden palkanmaksujärjestelmän Sarastian käyttöönotto.

Vartiaisen mielestä on realistista odottaa, että tilanne tulee jatkumaan vielä muutamien kuukausien ajan. Hänen mukaansa tilanne on hieman aikaisempaa parempi.

– Mehän olemme tässä kesällä rekrytoineet tuntuvasti lisää henkilöstöä.

Elokuun neljäntenä päivänä kokonaan puuttuvia palkkoja oli 124 kappaletta ja muita palkkavirheitä 4 800.

Menot