fbpx
Uutiset

Poliisin jättioperaatiossa käynnistyi seuraava vaihe - kahta epäiltyä esitetään vangittavaksi

Vangittavaksi esitettävät ovat Venäjän ja Viron kansalaisia. Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään Turussa tiistaina.
Raskaasti aseistettujen viranomaisten operaatio Turun saaristossa herätti viikonloppuna laajaa huomiota.

Keskusrikospoliisi esittää vangittavaksi kahta ulkomaalaistaustaista henkilöä liittyen viikonloppuna laajaa huomiota herättäneeseen operaation Turun saaristossa. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen, Krp kertoo tiedotteessaan.

Krp iski Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen antaman virka-avun turvin viikonlopun aikana 17 kohteeseen eri puolilla Turun saaristoa. Krp on kertonut epäilevänsä, että tutkinnan kohteena oleva yhtiö on muun muassa pessyt rahaa miljoonien eurojen arvosta sekä huijannut verottajaa ja käyttänyt pimeää työvoimaa.

Henkilöitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta niin sanotulla syytä epäillä -perusteella. Se on lievempi peruste kuin todennäköisin syin -epäiltyinä peruste.

Jutussa oli alun perin pidätettynä kolme henkilöä, mutta heistä yksi vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Poliisi ei ole kommentoinut, mistä yhtiöstä on kyse, mutta poliiseja nähtiin viikonloppuna ainakin Airiston Helmi -nimisen matkailualan yrityksen kohteissa.

 

Viikonlopun tapahtumat ovat herättäneet laajaa kiinnostusta, koska Airiston Helmi on hankkinut omistukseensa useita tontteja strategisesti tärkeiden meriväylien varrelta. Poliisi ei ole kuitenkaan ottanut kantaa turvallisuuspoliittisesta puolesta vellovaan keskusteluun.

Juttuun liittyen ei ole ainakaan toistaiseksi esitetty vaatimuksia esimerkiksi vakuustakavarikoista.

 

Tutkinta on herättänyt keskustelua ulkomaalaisten tonttikaupoista Suomessa. Pelkona on ollut, että sijainniltaan strategisia kohteita voitaisiin käyttää kriisitilanteessa Suomea vastaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi keskustelua tiedotteella maanantaina.

– Viime päivien uutisointi on ymmärrettävästi herättänyt kansalaisten huolen siitä, minkälaiset tahot voivat hankkia ja omistaa kiinteistöjä Suomessa. Puolustusministeriössä on valmistelussa hallituksen esitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa. Lakihanke on ollut kesällä lausuntokierroksella ja sen yksityiskohtia hiotaan. Seuraavaksi esitys siirtyy oikeusministeriöön laintarkastukseen. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun loppupuolella, jolloin esitys voitaisiin käsitellä nykyisen eduskunnan aikana. Lait tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan vuoden 2020 alusta, Niinistö totesi.

 

 

 

Menot