Uutiset

Poliisin lupapalvelut ruuhkautuneet

Maaliskuun alusta lähtien ovi on käynyt Hämeenlinnan pääpoliisiaseman lupapalveluissa normaalia taajemmin.

Asiakkaat hakevat nyt vilkkaasti etenkin passeja ja EU-maissa matkustusasiakirjana kelpaavia henkilökortteja, joiden suosio on lisääntynyt viime vuosina. Kevään korvalla lisääntyy myös mopokorttien haku.

-Tiistaina talo oli ihan täynnä kello 18:aan asti. Useita ihmisiä lähti jopa pois. Palvelimme 41 asiakasta kello 16.15-18, kuvailee ruuhkaa lupapalveluiden toimistosihteeri Leena Stålhammar.

Alku- ja loppuviikko kiireisimpiä

Pääpoliisiaseman lupapalveluissa on tiistaisin pidennetty aukioloaika. Muina arkipäivinä toimisto palvelee kello 9-16.15.

-Maanantait ja perjantait ovat ruuhkaisimpia, etenkin ruokatuntien aikaan ja ennen kello 16:tta. Keskimääräinen jonotusaika on vartin. Aamupäivisin ei yleensä tarvitse jonotella, sanoo Stålhammarin kollega Terhi Koivula.

Asiakkaita palvelee normaalisti 2-3 toimistosihteeriä.

Ajanvarauksella pois ruuhkista

Ruuhkat voi välttää varaamalla ajan lupapalveluihin netissä osoitteessa www.poliisi.fi (=> ajanvaraus lupapalveluihin) tai puhelimitse numerosta 071 8737781.

Aikoja saa kello 8-10.15. Ilman ajanvarausta asioivat palvellaan vuoronumerojen mukaan.

Eniten toimistosihteerien työskentelyä hidastaa tarvittavien asiakirjojen puuttuminen asiakkaalta. Passi- ja henkilökorttiasioissa mukaan pitää ottaa vanha passi tai henkilökortti ja tarvittavat valokuvat.

Aselupa-asioissa mukana on henkilötodistuksen lisäksi oltava metsästyskortti ja seurojen jäsenkortit sekä asevelvollisuusikäisellä myös sotilaspassi.

-Se nopeuttaa käsittelyä, mitä enemmän asiakirjoja on mukana. Henkilöiden tunnistaminen muutoin on se, mikä asiointia ruuhkauttaa, toimistosihteeri Leena Stålhammar toteaa.

Maksuksi kelpaa vain käteinen

Vanhan kassajärjestelmän vuoksi Hämeenlinnan pääpoliisiaseman lupapalveluissa ei edelleenkään käy maksuvälineeksi kuin käteinen raha.

Tämä vuoksi asiakkaat ovat usein joutuneet kipaisemaan automaatilla rahaa hakemassa ja palaamaan maksamaan asiakirjansa. Maksut peritään hakemusta jätettäessä.

Toimistosihteeri Terhi Koivula myöntää, että tämä on saanut asiakkaita raivon partaalle.

-Olemme odottaneet uutta järjestelmää yli vuoden, ja koko ajan sen on pitänyt tulla, mutta sitä ei vain ole voitu ottaa käyttöön, Koivula tuskailee. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic