fbpx
Uutiset

Poliisin surmaama George Floyd haudataan Yhdysvalloissa tänään

Hautajaisten ohjelmassa puheenvuoroja ihmisoikeuksien puolesta.
George Floydin arkkua siirrettiin maanantaina yleisölle tarkoitetun muistotilaisuuden jälkeen. Hänet haudataan tänään. Kuva: Godofredo A. Vasquez / POOL
George Floydin arkkua siirrettiin maanantaina yleisölle tarkoitetun muistotilaisuuden jälkeen. Hänet haudataan tänään. Kuva: Godofredo A. Vasquez / POOL

Minneapolisissa kaksi viikkoa sitten poliisin surmaama George Floyd haudataan tänään Houstonissa, missä Floyd kasvoi. Fountain of Praise -kirkon yleisöltä suljettu tilaisuus alkaa kello 19 Suomen aikaa ja lähetetään suorana verkossa, kertoi CNN.

Tilaisuudessa on läsnä Floydin perhe sekä hänen ystäviään, yhteensä viisisataa ihmistä. Hautajaisissa annetaan puheenvuoro useille ihmisoikeustaistelijoille.

Tilaisuudessa ovat läsnä Houstonin pormestari Sylvester Turner ja näyttelijä Jamie Foxx. Nyrkkeilijä Floyd Mayweather maksaa hautajaiskulut.

Maanantaina noin 6 300 ihmistä jonotti kunnioittamaan Floydin muistoa kuusituntisessa tilaisuudessa, jossa hänen avoin arkkunsa oli esillä.

– Muistamme hänen elämäänsä, jossa oli ylä- ja alamäkiä, mutta joka oli yhteydessä Jumalaan. Koko maailman ihmiset ovat nyt yhteydessä tuohon elämään Floydia kohdanneen trauman ja tragedian takia, sanoi pastori Mia K. Wright CNN:lle.

Hauta äidin vieressä

Floyd haudataan äitinsä Larcenia Floydin viereen. 46-vuotias Floyd kuoli tukehtumalla 25. toukokuuta, kun hänet pidättänyt poliisi Derek Chauvin painoi polvella hänen kaulaansa lähes yhdeksän minuuttia. Floyd sanoi ettei pysty hengittämään ja kutsui äitiään ennen kuin hiljeni.

Floydin veljet puhuivat maanantain muistotilaisuudessa. Philonise Floyd sanoi veljensä toimineen roolimallina monelle ihmiselle.

– Häntä kunnioitettiin, koska hän oli asuinalueeltamme ensimmäinen, joka sai stipendin, jolla pääsi pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa ja koripalloa, hän sanoi.

Floyd koulua Houstonissa ja pelasi opiskelijana amerikkalaista jalkapalloa sekä koripalloa. Floyd oli tunnettu myös kaupungin musiikkipiireissä osana rap-ryhmä Screwed Up Clikiä.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden tapasi Floydin perhettä maanantaina.

Neljä poliisia syytettyinä

Silminnäkijät videoivat tapahtumat, minkä takia Floydin kuolemasta alkoivat laajat protestit Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Niissä on vaadittu muutosta siihen, että viranomaiset kohtelevat eriarvoisesti etnisten ryhmien edustajia.

Chauvinin, 44, oikeudenkäynti alkoi maanantaina. Chauvin oli läsnä videoyhteydellä. Häntä syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa sekä kuolemantuottamuksesta. Tuomari korotti hänen takuitaan 1 miljoonasta 1,25 miljoonaan dollariin (noin 1,1 miljoonaa euroa).

Floydin surmassa läsnäolleet kolme muuta poliisia ovat syytteessä avunannosta. Kaikki neljä erotettiin poliisista 26. toukokuuta.

Menot