fbpx
Uutiset

Poliisin tutkintaa selvitetään – valtakunnansyyttäjä harkitsee, tehtiinkö arvokuljetuksen ryöstöyrityksen tutkinnassa virhe

Turun Tampereentien Prisman pihalla yritettiin ryöstää arvokuljetusauto elokuussa 2002. Kuva: Poliisi Poliisi
Turun Tampereentien Prisman pihalla yritettiin ryöstää arvokuljetusauto elokuussa 2002. Kuva: Poliisi Poliisi

Turussa vuonna 2002 tapahtuneen arvokuljetusauton ryöstöyrityksen poliisitutkintaa selvitetään sen osalta, onko tutkinnassa menetelty virheellisesti.

Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kerrotaan Lännen Medialle, että tutkinnassa mahdollisesti tapahtunutta virhettä arvioidaan valtakunnansyyttäjän toimistolla saakka.

– Asiaa selvitetään. Asia etenee valtakunnansyyttäjän toimistoon harkittavaksi, johtaako se jonkinlaisiin toimenpiteisiin, Lounais-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Anna Saarenoja kertoo.

Jos poliisi on toiminut moitittavasti ilman rikosepäilyä, syyttäjä voi esimerkiksi huomauttaa virheellisestä menettelystä.

Poliisia koskevassa rikosepäilyssä vain syyttäjällä on toimivalta ratkaista, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja toimitetaanko esitutkinta.

Arvokuljetusauton ryöstöyritys olisi saattanut selvitä jo muutama vuosi rikoksen jälkeen, mutta poliisi keskeytti tutkinnan toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Poliisilla oli tuolloin käytössään sama materiaali kuin nyt 17 vuotta myöhemmin.

Tällä hetkellä juttua pui Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Syyttäjä vaatii 44-vuotiaalle espoolaismiehelle rangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä.

Poliisilla oli kuitenkin vahva käsitys miehen osallisuudesta Turun Tampereentien Prisman pihalla keskellä elokuista päivää tapahtuneeseen rikokseen jo vuonna 2005 eli kolme vuotta rikoksen jälkeen.

Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät pakenivat kesken teon Prisman pihalta vuonna 2002. Poliisi löysi myöhemmin pakoauton poltettuna.

Vuonna 2019 laaditun esitutkintapöytäkirjan mukaan palaneen pakoauton lähistöltä löytyi työhanskat, josta taltioitiin DNA-tunniste. Tunniste ei vielä vuonna 2002 täsmännyt poliisin rekisterissä oleviin tunnisteisiin.

Vuonna 2005 rekisteriin ilmestyi kuitenkin uusi nimi. Vanhasta raha-auton ryöstöyrityksestä nyt syytettynä oleva espoolaismies oli syyllistynyt toiseen rikokseen, jonka takia hänestä oli otettu DNA-näyte.

Miehen DNA-tunniste täsmäsi palaneen pakoauton lähistöltä vuonna 2002 löytyneiden hanskojen DNA-tunnisteeseen.

Koska mies oli kuitenkin määrätty suorittamaan pitkää vankeusrangaistusta, poliisi antoi arvokuljetusryöstöyrityksen tutkinnan odottaa hänen vapautumistaan. Vapauduttuaan mies sai heti uuden vankeusrangaistuksen, ja poliisi jätti tutkinnan taas lepäämään.

Tutkinta avattiin vasta vuonna 2019. Epäillyn vankeusrangaistusta ei pidetä riittävänä syynä tutkinnan keskeyttämiseen.

Menot