Uutiset

Poliisin valvontaa tehostettava

Poliisi teki Kuopion puolessa huumejuttua tutkiessaan kaksi salaista kotietsintää ja jätti takavarikoimatta asunnosta löytyneet huumeet sekä laittoman aseen. Oikeusoppineiden mielestä poliisi turvautui laillisuuden näkökulmasta arveluttaviin keinoihin selvittäessään rikoksia. Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen arvostelee puolestaan Tampereen poliisia turvapaikkaa hakevien kohtelussa. Poliisi ei ole soveltanut lakia täysin oikein, näkee vähemmistövaltuutettu.

Tapaukset eivät missään mielessä ole eduksi suomalaisen poliisin maineelle. Jo terve järki patistaa kysymään, mikä olisi poliisin vastuu, jos rikollisten käsiin Kuopiossa jätetyllä aseella olisi joku surmattu. Osa takavarikoimatta jääneistä huumeista saattoi puolestaan päättyä ensikertalaisten käsiin. Mikä on poliisi vastuu, jos kokeilija jäi niistä koukkuun? Vaikka poliisin toimintatapa olisikin ollut laillinen, siihen sisältyi arveluttavan suuria riskejä.

Vähemmistövaltuutetun selvityksen mukaan Tampereella lääkittiin vasten tahtoa maasta käännytettävää. Poliisi kuitenkin lausunnoissaan korosti, ettei se ole joutunut turvautumaan yhdessäkään tapauksessa voimakeinoihin. Jälkikäteen Tampereen poliisipäällikkö Aapo Nuotio selittää Aamulehdessä, ettei poliisi ole joutunut käyttämään omia voimakeinojaan käännytyksissä. Nuotio ei tunne tarkasti koko lääkintätapausta.

Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) ei jäänyt odottelemaan vaan nimitti apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan tutkimaan, onko poliisin sisäinen laillisuusvalvonta ajan tasalla. Rajamäki korostaa, että valvonnalla pitää jo ennakolta ehkäistä poliisin lain ja määräysten vastainen toiminta. Vähemmistövaltuutettu Puumalainen haluaa tavalla tai toisella vahvistaa turvapaikkaa hakevien asemaa. Huonosti kieltä osaava vierasmaalainen on pahimmillaan liikaa suomalaisten viranomaisten armoilla.

Poliisin valtaa ja oikeuksia on viime aikoina selvästi lisätty ja parhaillaan pohditaan, pitäisikö poliisilla olla oikeus naamioitua ja ostaa huumeita rikosten selvittämiseksi. Perusteeksi poliisin lisävaltuuksille on esitetty kerta toisensa jälkeen rikollisuuden kasvu ja ennen muuta kansainvälisten rikollisjengien hyökkäysten mahdollisimman tehokas torjunta.

Aika on muuttunut siten, että ammattirikollisten toiminta on aiempaa häikäilemättömämpää. Poliisi ei voi otteiden koventuessa pärjätä entisin pehmein keinoin. Muun muassa puheluiden salakuuntelulla on ollut keskeinen merkitys monen suuren rikosjutun selviämisessä. Edelleenkin poliisin toimintaoikeuksia on paikallaan lisätä.

Samaan aikaan on kuitenkin tarpeellista pysähtyä miettimään, kuinka hyvin poliisin toimintaa valvotaan. Jo muutamien esimerkkien valossa on laskettavissa, että poliisi valvoo nyt liikaa omia tekemisiään.

Jo muutamien esimerkkien valossa on laskettavissa, että poliisi valvoo nyt liikaa omia tekemisiään.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic