fbpx
Uutiset

Poliisit harmittelevat ettei matka-aikaa EU-kokousten turvaamiseen lueta työajaksi

Suomen Poliisijärjestöjen liitolla ja Poliisihallituksella on erilaiset tulkinnat siitä, onko matka-aika EU-kokousten turvaamiseen työaikaa. Kuva: Kimmo Penttinen
Arkistokuva. Kuva: Kimmo Penttinen

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen useita EU-kokouksia, joiden turvallisuuden takaamiseksi tarvitaan poliisin, puolustusvoimien, rajavartioston ja tullin henkilöstöä.

Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Turvallisuusalan virkamiesliitot ovat huolissaan työantajapuolen tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei tässä tilanteessa pidettäisi työsuorituksena. Liitot paheksuvat sitä, että matka-aikaa ei olla lukemassa kaikille työajaksi eli he eivät saisi korvausta matka-ajalta.

– Käytännössä muualta Suomesta Helsinkiin komennettavat poliisimiehet pakkaisivat virkavarusteet, mukaan lukien aseet, tukiaseet ja suojavarusteet virka-autoon ja matkustaisivat Helsinkiin. Työnantajan näkemyksen mukaan ajoon käytetty aika olisi työaikaa ainoastaan kuljettajalle, kertoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

Virkamiesliittojen lähettämän tiedotteen mukaan valtion työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan matka-aika voidaan lukea työajaksi, mikäli sitä pidetään varsinaisena työsuorituksena. Sen, onko kyseessä työsuoritus, arvioi kukin työnantaja eli esimerkiksi Poliisihallitus.

Työaikalain mukaan matkaan käytettyä aikaa ei lueta työaikaan, ellei sitä samalla ole pidettävä työsuorituksena.

Turvallisuusalan virkamiesliittojen tulkinta on, että aikaa, jolloin virkamies kantaa virkapukua, työnantajan suoja-, voimankäyttö- tai viestintävälineitä sekä on työnantajan välittömän ja suoran työnjohto-oikeuden alaisuudessa ja työnantajan käytettävissä, on pidettävä työsuorituksena.

– Mikä mahtaa olla suuren yleisön reaktio, jos viranomaisen tunnuksellinen auto ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä? Poliisimiehillä on toimivalta koko maassa sekä lakiin perustuva velvollisuus puuttua yhteiskunnan häiriötilanteisiin sellaisia havaitessaan, oli hän sitten työssä tai vapaalla, eikä tätä velvollisuutta tulisi keinotekoisesti ryhtyä kiertämään, Rinne sanoo.

Ongelma ei liittojen mukaan rajoitu vain EU-puheenjohtajuuskauteen.

Menot