fbpx
Uutiset

Poliisit potkaisisivat pomot pihalle

Kanta-Hämeen poliisilaitoksen päällystö pitäisi vaihtaa. Tätä mieltä ovat lukuisat Hämeen Sanomien haastattelemat poliisit.

Huono työilmapiiri ja tyytymättömyys talon johtoa kohtaan tuli esille myös kesällä julkistetussa henkilöstöbarometrissä.

Espoon kihlakunnan syyttäjä Tapio Mäkinen tutkii parhaillaan tutkintapyyntöä, joka koskee Hämeenlinnan poliisijohtoa, mutta ei poliisipäällikkö Osmo Ovaskaa. Mäkinen tutkii, onko päällystöä syytä epäillä rikoksesta. Ratkaisua ei ole vielä tehty vaan se valmistuu syksyn aikana. Tutkintapyyntö on siirretty valtakunnansyyttäjänvirastosta Espooseen. Asia on ollut vireillä kesästä 2011 lähtien.

Tutkintapyynnön tekijää toimitus ei ole tavoittanut.

Rikosilmoituksia alaisista

– Koko talon päällystö ei ole huonoa, mutta ylin johto mättää. Odotuksia oli paljon, kun meille tuli uusi poliisipäällikkö, mutta ei hänkään ole tilannetta pystynyt parantamaan, kertoo pitkään poliisina työskennellyt mies.

Poliisien kritiikki kohdistuu erityisesti yhteen poliisijohtajaan, joka on poliisien mukaan saanut huseerata ja rakentaa päällystöä vuosien ajan oman mielensä mukaisesti.

– Paljon on heitetty ulos päteviä ihmisiä, joilla olisi ollut kykyä johtajaksi.

Tyrmistystä herättää myös se, että päällystö tekee usein rikosilmoituksia henkilöstöstä, vaikka aihetta ei olisi. Samaan aikaan päällystö pääsee kuin koira veräjästä, jos esimerkiksi töllöilee kaupungilla humalassa ja paikalle pitää soittaa poliisit.

– Tuntuu, ettei päällystöllä ole vastuuta tekemisistään, mutta rivityöntekijöistä haetaan hakemalla syyllisiä ja annetaan varoituksia.

Työsyrjintää ja kiusaamista

Useiden poliisien mukaan työmotivaatio on kadonnut. Työn suola on kuitenkin hyvät työkaverit, joiden kanssa työskentely sujuu hyvin.

– Edelleen meidän tulokset ovat hyviä. On kuitenkin kohtuutonta, että energiaa kuluu päällystön kanssa jatkuvaan sähläämiseen, sanoo poliisimies.

Poliisien mukaan päällystö puuttuu jatkuvasti pieniin asioihin, jotka eivät heille kuuluu. Työpaikalla esiintyy myös työsyrjintää ja suoranaista kiusaamista. Esimerkiksi juttuja ja sanomista tulee siitä, onko poliisi käyttänyt hattua jäähallissa tai minkä värinen t-paita on haalarin sisällä. Päällystö puhuu myös asiattomasti: kahvihuoneessa arvioidaan takapuolen kokoa tai haukutaan homoksi.

– Jos joutuu työpaikalla laiminlyönnin kohteeksi ja ajaa omaa asiaa, joutuu saman tien silmätikuksi. Näin on käynyt useille poliiseille.

Syyttäjällä tutkinnassa olevasta tutkintapyynnöstä useat poliisit sanovat, että päällystö on vain nauranut sille.

– Se tuntuu kummalliselta.

Työpaikkoja vähän, pakko kestää

Hankalaksi tilanteen tekee se, että poliisin avoimia virkoja on todella vähän. Vaihtoehtoa ei ole kuin joko kestää tai etsiä aivan muita töitä.

Myös palkkauudistus hiertää.

– Palkkoja määrätään pärstäkertoimella, eikä osaamisella. Myös kehityskeskustelupapereita on hukkunut, vaikka ne ovat salassa pidettäviä.

Poliisit toivovatkin, että iso hallintouudistus muuttaisi asioita ja johtamiskulttuuria.

– Ympäri Suomea Kanta-Hämeen poliisille nauretaan. Niin koomisia ovat nämä jutut.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut poliisijohtajaa lukuisista yrityksistä huolimatta kommentoimaan asiaa. (HäSa)

Menot