fbpx
Uutiset

Poliisit surmasivat Elijahin, Breonnan ja Tamirin – Protesteissa nostetaan esiin lukuisia nimiä

Yhdysvalloissa poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavissa mielenosoituksissa vaaditaan oikeutta paitsi George Floydille, myös aiemmin poliisin käsissä kuolleille mustille.
Mielenosoittajalla oli kädessään sekä Breonna Taylorin että George Floydin kuvat protestissa New Yorkissa aiemmin kesäkuussa. Kuva: epa08479897
Mielenosoittajalla oli kädessään sekä Breonna Taylorin että George Floydin kuvat protestissa New Yorkissa aiemmin kesäkuussa. Kuva: epa08479897

Sano hänen nimensä. Näin kuuluu black lives matter (mustien elämällä on väliä) -protestiliikkeen iskulause.

George Floydin kuolemasta toukokuun lopussa alkoivat laajat protestit rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa.

Neljää poliisia epäillään toisen asteen murhasta tai siinä avustamisesta.

Samalla mielenosoittajat alkoivat nostaa esiin muita poliisin surmaamia mustia ja vaatia heille oikeutta.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC, CNN, Usa Today ja The Guardian.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisin surmaamalle Elijah McClainille vaaditaan oikeutta Change.org-sivuston vetoomuksessa. Kuva: Peuhkuri Lea
Poliisin surmaamalle Elijah McClainille vaaditaan oikeutta Change.org-sivuston vetoomuksessa. Kuva: Peuhkuri Lea

Elijah McClain

Viime elokuussa Elijah McClain, 23, käveli Denverin lähiössä Coloradossa, kun kolme valkoista poliisia pysäytti hänet.

Aiemmin oli tullut hätäpuhelu “epäilyttävästä henkilöstä”, jonka tuntomerkit sopivat McClainiin. McClain vastusti poliisien pyrkimyksiä tarkastaa, oliko hänellä aseita.

– Olen introvertti. Voitteko kunnioittaa rajojani, kun puhun, McClainin kuullaan sanovan poliisin haalarikameran videossa.

Sitten yksi poliiseista varoitti toista, että McClain pyrki ottamaan toisen aseen. McClain kaadettiin maahan ja hänestä otettiin kuristusote.

Myöhemmin julkaistun raportin mukaan McClain menetti tajuntansa, joten otetta höllennettiin, minkä jälkeen hän alkoi uudestaan panna vastaan. Poliisit kutsuivat apua, ja ensihoitaja pisti McClainiin 500 milligrammaa ketamiinia rauhoittaakseen hänet. Ketamiinia käytetään muun muassa nukutuslääkkeenä.

Pian ensihoitaja huomasi, että McClain ei enää hengittänyt eikä hänen pulssinsa tuntunut. Kolme päivää myöhemmin hänet todettiin aivokuolleeksi.

McClainin perheen asianajaja kuvasi häntä “enkeliksi”, joka soitti viuluaan eläinsuojeluyhdistyksen eläimille, jotta ne eivät tuntisi oloaan yksinäiseksi ennen päätymistä uusille omistajilleen.

Äiti Sheneen McClain puolestaan kertoi poikansa opetelleen soittamaan itse erilaisia instrumentteja ja rakastaneen juoksemista sen antaman vapauden vuoksi.

Viime marraskuussa piirikunnan syyttäjä päätti jättää syytteet nostamatta poliiseja vastaan. Viranomaiset ovat nyt ottaneet tapauksen uudestaan tarkasteluun.

Breonna Taylor

Viime maaliskuussa Breonna Taylor, 26, ja hänen poikaystävänsä Kenneth Walker olivat nukkumassa kodissaan Louisvillessa Kentuckyssa, kun kolme poliisia tuli sisään asuntoon.

Huumeita etsivillä poliiseilla oli lupa kotietsintään, jossa ei ilmoiteta siitä asunnossa oleville edes koputuksella tai kellonsoitolla.

Poliisit ja Walker, jolla on aselupa, alkoivat tulittaa toisiaan. Walker soitti hätänumeroon, koska uskoi, että kyseessä on murto.

Poliisit ampuivat yli 25 luotia ja sanoivat tulittaneensa, koska yksi poliisi loukkaantui luodeista. Tayloria ammuttiin kahdeksan kertaa. Hän kuoli kotinsa eteisessä.

Walker antautui, ja hänet pidätettiin poliisin tapon yrityksestä. Asunnosta ei löytynyt huumeita. Poliisit etsivät epäiltyä, joka on Taylorin ex-poikaystävä ja joka ei asunut asuntoyhtiössä.

Taylor työskenteli ensihoitajana Louisvillessa.

– Hänellä oli suunnitelma valmistua sairaanhoitajaksi, ostaa talo ja sitten perustaa perhe. Hänellä oli järki päässä ja hän oli hyvin kunnollinen ihminen. Hän ei ansainnut tätä, Taylorin äiti Tamika Palmer sanoi The Louisville Courier Journalille.

Viime viikolla yksi Taylorin asuntoon rynnänneistä poliiseista, Brett Hankison sai potkut. Häntä moitittiin kymmenen laukauksen ampumisesta “kevytmielisesti ja sokeasti”. Kaksi muuta poliisia on siirretty hallinnollisiin tehtäviin.

Pari viikkoa sitten Louisville kielsi kotietsinnät, joista ei ilmoiteta koputuksella tai kellonsoitolla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Mielenosoittaja osallistui 12-vuotiaana surmatun Tamir Ricen surmaa vastustavaan protestiin Clevelandissa marraskuussa 2014. Kuva: DAVID MAXWELL
Mielenosoittaja osallistui 12-vuotiaana surmatun Tamir Ricen surmaa vastustavaan protestiin Clevelandissa marraskuussa 2014. Kuva: DAVID MAXWELL

Tamir Rice

Marraskuussa 2014 Tamir Rice, 12, leikki leluaseella liikuntahallin ulkopuolella Clevelandissa Ohiossa.

Hätäkeskukseen oli tullut puhelu, jossa soittaja kertoi pojan heiluttelevan asetta, mutta sanoi sen olevan “varmaan lelu”.

Kaksi poliisia tuli paikalle, ja toinen heistä tulitti Riceä kahden sekunnin kuluessa saapumisesta. Rice kuoli vammoihinsa seuraavana päivänä.

Viime viikolla Rice olisi täyttänyt 18 vuotta.

Ricen ampunutta poliisia Timothy Loehmannia vastaan ei nostettu syytettä. Piirikunnan syyttäjän mukaan poliisit uskoivat joutuneensa vastakkain mahdollisen ampujan kanssa, eikä heille ollut kerrottu kaikkea tietoa hätäpuhelusta.

Menot