fbpx
Uutiset

Poliisit vaativat: Vähintään 650 uutta poliisia

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että poliisin palkkaus laitetaan kuntoon. Kuva: Mauri Ratilainen
Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että poliisin palkkaus laitetaan kuntoon. Kuva: Mauri Ratilainen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää realistisena tavoitteena sitä, että poliisien määrä nostetaan vähintään 7 850 poliisiin seuraavan hallituskauden aikana, jotta lakisääteisistä tehtävistä selviydytään nykyistä paremmin. Käytännössä se tarkoittaa 650 uutta poliisia.

– Turvallisuustyhjiön täyttö on päivänselvää, jos valtion viranomainen ei sitä pysty täyttämään. Poliiseja täytyy olla tarpeeksi, etteivät kansalaiset tartu omankädenoikeuteen, Kolehmainen sanoo.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne perustelivat poliisin lisäresurssien tarvetta perjantaiaamuna Turvallisuus kuuluu kaikille -vaalipaneelissa.

Kolehmainen toteaa, että tilanne näyttää huolestuttavalta, joten asioille täytyy tehdä jotakin juuri nyt.

Kolehmaisella on myös luettelo hallitusohjelmatavoitteista, joiden hän toivoo päätyvän poliittisille päättäjille.

– Poliisilla pitää olla kyky turvata kaikkia, kaikissa tilanteissa, valtakunnallisesti ja tasapuolisesti. Pitkän aikavälin kehysrahoitus pitää turvata, jotta poliisin toiminnallinen kyky varmistetaan yli hallituskauden ulottuvalla ratkaisulla, Kolehmainen luettelee.

Hän jatkaa, että lisäksi poliisille pitää taata terveelliset, turvalliset ja toiminnallisesti tarkoituksenmukaiset toimitilat. Myös kaluston ja välineiden toimivuus pitää taata ja lisäksi pitäisi turvata poliisitoiminnan tehostamiseen tähtäävä kehitystyö.

Tämän kevään keskustelu poliisin tehtävien ja voimavarojen epätasapainosta on poliisien mukaan kiteytynyt kolmeen teemaan: poliisin riittämättömään vasteeseen erityisesti harvaan asutuilla alueilla, tutkinta-aikojen pitenemiseen ja rikosvastuun toteutumiseen sekä työhyvinvointiin ja töissä jaksamiseen.

Jonne Rinne toteaa, että tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen luottaa puolustusvoimiin, presidenttiin ja poliisiin.

– Ja me haluamme, että asia on niin myös tulevaisuudessa.

Hän selventää, että rikoksen teko on laissa kielletty koko maassa, ja siksi tarvitaan tehokas viranomainen, joka kykenee valvomaan, että lakia noudatetaan.

Tänä vuonna noin kymmenen prosenttia poliisin hälytystehtävistä jää hoitamatta akuutin resurssivajeen takia.

– Se ei tarkoita, että poliisia joudutaan odottamaan, vaan sitä, että poliisi ei pääse paikalle.

Tutkimuksen mukaan 94 prosenttia suomalaisista poliiseista on työssään äärirajoilla.

– Ja nämä ovat niitä ihmisiä, jotka tekevät päivin, öin työtä suomalaisten turvallisuuden puolesta.

Menot