Uutiset

Poliisitalon taideteoskilpailu ratkeaa pian

Kutsukilpailu Kanta-Hämeen poliisilaitoksen uuden toimitalon taideteoksesta päättyy maaliskuun lopussa. Kilpailun tulokset julkistetaan Hämeenlinnassa huhtikuun lopussa, ja yleisö voi sen jälkeen tutustua kilpailuehdotuksiin viikon ajan Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Valtion taideteostoimikunnan taidesihteeri Erika Hyyryläinen korostaa, että kilpailulla on haettu nimenomaan ideoita, joita voisi kehitellä eteenpäin lopulliseksi teokseksi.

-Kilpailuteosten toteutustapa oli vapaa. Teos voi sijoittua sisä- tai ulkotiloihin (esimerkiksi pääsisäänkäynnin edustalle tai odotusaulaan).

Hyyryläinen ei lähde ennakoimaan, minkälaisia teoksia Hämeenlinnan ympyränmuotoinen poliisitalo mahdollisesti kirvoittaa taiteilijoilta.

-Mahdotonta sanoa, mitä vain. Nykyään kuvataiteessa lähes kaikki on mahdollista.

Taiteilijat ovat suunnitelleet teoksiaan aluksi arkkitehti Tuomo Siitosen piirustusten perusteella. Lisäksi valtion taideteostoimikunta on käyttänyt taiteilijoita rakennustyömaalla talven mittaan.

Arvosteluraati on tulossa katsomaan rakennusta vielä uudestaan heti pääsiäisen jälkeen.

Kilpailuun kutsuttiin neljä taiteilijaa: kuvanveistäjät Matti Kalkamo, Otto Karvonen, Irma Laukkanen ja Pekka Paikkari.

Valtion taidemuseon yhteydessä toimivan taideteostoimikunnan tehtävänä on hankkia ajankohtaista taidetta valtion tiloihin. Kilpailujen lisäksi teoksia hankitaan tilaamalla ja ostamalla.

Taidehankintoihin ja valtion taidekokoelman hoitoon käytettiin viime vuonna veikkausvoittovaroja 1,1 miljoonaa euroa. Viime vuoden mittavin hanke oli kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen veistos Gaia Helsingin musiikkitalon sisääntuloaulaan. (HäSa)