fbpx
Uutiset

Poliitikot innoissaan terveyskeskuksen uudistuksesta

Hämeenlinnan valtuusto siunannee terveyskeskuksen uuden toimintamallin kokouksessaan ensi maanantaina.

Näin uskovat kaupunginvaltuuston, -hallituksen sekä terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan puheenjohtajat.

-Tästä on keskusteltu useissa eri tilaisuuksissa syksyn mittaan ja haluttu kovasti nostaa painopisteeksi. En näe mitään syytä, miksei esitys menisi läpi valtuustossa, sanoo valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtajan Risto Mäkisen ideoimaa kanavamallia ei ole varsinaisesti käsitelty erillisenä pykälänä missään luottamuselimessä. Uudesta toimintatavasta on kuitenkin kappaleen verran tekstiä liikelaitoksen ensi vuoden tilausbudjettiesityksessä. Siihen ensi vuonna tarvittava lisärahoitus, 200 000 euroa, on niin ikään sisällytetty budjettiesitykseen.

-Rahat sille on varattu ensi vuoden budjettiin ja näin varmasti tapahtuu myös seuraavina vuosina, Kiemunki sanoo


Kaikki riippuu maailmantaloudesta

Myös terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan puheenjohtaja John Alatalo (sd.) vakuuttaa, että tahtoa terveyskeskuksen uudistamiseen Mäkisen linjauksien mukaisesti löytyy.

-Vahvasti ollaan mukana! Malli vapauttaisi resursseja akuuttiin hoitoon, mutta myös pitäisi erittäin hyvää huolta moni- ja pitkäaikaissairaista. Mitään soraääniä ei ole kuulunut mistään päin, Alatalo vakuuttaa poliittista tahtotilaa.

Hänen mukaansa ainoa ongelma on, että uudistus vaatii 200 000 euron lisäpanostuksen myös kahtena seuraavanakin vuotena. Siihen on vaikea sitoutua vuosittaiseen budjetointiin perustuvassa poliittisessa järjestelmässä.

-Kun mennään vuosibudjeteilla, mikään ei ole sataprosenttisen varmaa. Mutta kyllähän me palvelusuunnitelmaan on pystytty se laittamaan eli se pysyy tilaajalautakunnan resurssoinnissa mukana, Alatalo kertoo.

Kyse on kuitenkin vain 200 000 eurosta, kun tetolan vuosibudjetti ensi vuodelle on 137 miljoonaa. Maallikkona kuvittelisi summan järjestyvän myös tulevina vuosina, jos mallia oikeasti halutaan lähteä toteuttamaan?

-Uskon, että toteutuu. Mutta se viimeinen sana, jos me joudutaan jonkun maailmaa mullistavan tilanteen takia tekemään miinusmerkkisiä budjetteja, niin siksi meillä ei ole… Mutta ei sellaista ole näkyvissä, joten kyllä lautakunta on sitoutunut terveyshyötymalliin, Alatalo vastaa.


Hämeenlinna edelläkävijänä

Kaupungingallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) on osittain samoilla linjoilla Alatalon kanssa.

-Sataprosenttisestihan siihen ei voida sitoutua, koska budjetit päätetään vuosittain. Mutta kyllähän se, että siihen lähdetään, on tahdonilmaus sille, että se toteutetaan kokonaisuudessaan, Vekka sanoo.

Hänen mukaansa ei olisi mitään järkeä aloittaa uudistusta ensi vuonna ja lopettaa se vuoden jälkeen.

-Tietysti jos Kreikka kaatuu ja tulee tarve nostaa veroäyriä, me joudumme leikkaamaan kaikkea. Mutta jos talous tulevina vuosina kehittyy vähänkään ennustettavasti, uskon että malli viedään läpi ihan suunnitelman mukaan, Vekka pohtii.

Mikäli Hämeenlinna lähtee toteuttamaan mallia, se olisi Suomessa kokonaan uusi avaus. Vekan mukaan sellaisia tarvitaan juuri nyt.

-Terveyskeskusmaailma on 70-luvulta. Tänä päivänä väestö sairastaa enemmän ja elää entistä pidempään, joten uusia avauksia tarvitaan.

Hämeenlinna näyttäisi siis mallia muulle Suomelle, kuinka perusterveydenhuolto kannattaa järjestää?

-Kyllä me monasti ollaan niin tehty ja toivottavasti tehdään tässäkin, Vekka sanoo.

Hämeen Sanomat esitteli Risto Mäkisen ideoiman kanavamallin keskiviikon lehdessä. (HäSa)

Menot