fbpx
Uutiset

”Poliitikot odottavat hyvää haltijaa”

Valtiovarainministeriö (VM) on ottamassa ensi vuodelle 5,5 miljardia lisää velkaa.

Professori Matti Virén epäilee, että velka kasvaa todellisuudessa jopa seitsemän miljardia. On käynyt selväksi etteivät ministeriön laskelmat kasvuodotuksista pidä paikkaansa.

Turun yliopiston taloustieteen professorin mukaan tästä on tullut jo maan tapa.

– On raivostuttavaa, että tämä on jo viides vuosi, kun sama kuvio on toistumassa. VM:llä on optimistinen kuvitelma laman päättymisestä ja aina seuraavalle vuodelle on ladattu liiallisia kasvuodotuksia, joita sitten kuukausi toisensa perään joudutaan reivaamaan alaspäin.

– Toivoisin, että viimeinkin luovuttaisiin perusteettomasta optimismista. Lähdettäisiin kerrankin liikkeelle realistisesta tulevaisuudenkuvasta.

Kaiken lisäksi budjetit vuotavat pitkin vuotta.

– Joka kerta kun tulee isompi irtisanominen, hallitus on tekemässä lisäbudjettia.

VIRÉNIN MUKAAN on kestämätöntä, että uusimmassakaan budjettiehdotuksessa menot eivät juuri pienene.

Hänen mukaansa tällä menolla alijäämä pysyy samalla tasolla vaalikauden loppuun.

– Hallitus odottaa hyvää haltijaa, joka sittenkin nostaisi talouden kasvuun.

Poliitikot eivät uskalla nostaa kissaa pöydälle.

– Meillä on kahdeksan puoluetta, joiden väliset erot budjettiesityksissä ovat pelkkää pölyä, Virén ravistelee.

– Suurin ongelma ei ole, että valtion budjetti on 53 miljardia. Meidän julkiset menomme ovat 120 miljardia. En ole nähnyt yhtään ainutta puheenvuoroa poliitikoilta, joissa sanottaisiin ettemme kerta kaikkiaan voi rahoittaa näin suurta julkista sektoria.

Koska poliitikot eivät uskalla, professori sanoo asian ääneen: julkisia menoja pitää karsia miljarditolkulla.

– Emme voi ikuisesti pyörittää tällaista velkapalloa, se on päivänselvää.

Eivätkä riittävät säästöt synny näpertelemällä. Virénin mukaan sote-uudistus on vielä täysi arvoitus. Kuntiakaan ei voi yksinään laittaa kantamaan säästövastuuta.

PROFESSORIN MIELESTÄ tulonsiirtoihin on pakko kajota. Rahaa pitäisi antaa vain niille, jotka sitä aidosti tarvitsevat.

– Tulonsiirtojärjestelmä on venytetty pitkälle keskituloisille, hän moittii ja muistuttaa, että ainoastaan eniten ansaitseva kolmannes kansasta antaa valtiolle enemmän rahaa kuin saa takaisin.

Ja kun puhutaan tulonsiirroista, puhutaan lapsilisistä, päivähoidontuesta, mutta ennen kaikkea eläkkeistä. Virén on varma, että eläkejärjestelmää on pakko rukata. Viimeisin eläkesopu ei vielä riitä.

– Eläkeikää pitää nostaa sitä mukaa kun elinikä nousee. Ei kai siinä muuta jekkua ole. Enkä ihmettelisi, vaikka eläkeikä olisi 70 jossain vaiheessa. Täytyy muistaa, että lainsäädännöllinen eläkeikä vuotaa aina todellisuudessa alaspäin.

– Konkreettisten ratkaisujen sijaan puhutaan paljon hölynpölyä: järjestelmän muuttamisen sijaan ehdotetaan työelämän laadun kehittämistä tai työviihtyvyyden parantamista. Ei näitä ongelmia ratkaista sillä, että pomo käy toivottamassa hyvää huomenta aamulla. Nämä vaativat paljon raadollisempia ratkaisuja.

Asiasanat

Menot