fbpx
Uutiset

Poliitikot venkoilevat säästölistojen edessä

Sitten myöhemmin, kiitos!

Näin vastaavat Suomen johtavat poliitikot, kun heiltä kysytään keinoja julkisen talouden velkakierteen katkaisemiseksi.

Kyse ei suinkaan ole tietämättömyydestä. Valtiovarainministeriössä on jo pitkään tiedetty, mihin menoihin pitäisi kajota ja mitä veroja ja maksuja nostaa.

Kyse on poliittisen rohkeuden puutteesta. Huhtikuun vaalit painavat päälle. Miten vesittää sanomiset niin, ettei niistä sitten joudu vaalitenteissä kiinni?

Valitettavaa on se, että jo nyt kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat ovat antaneet lupauksia, joita ei olisi pitänyt antaa. Yksi sellainen on asuntolainojen korkovähennys. Sen he lupaavat säilyttää.

Kyse on 600 miljoonan potista, joka ei lopulta asuntovelallisia hyödytä. Verovähennys menee hintoihin. Ihan sama tilanne on kotitalousvähennyksen kanssa. Kaiken lisäksi molemmat hyödyttävät eniten hyvätuloisia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ei tarvitse miettiä äänestäjien reaktioita. Etlan toimitusjohtajan Sixten Korkmanin esittelemä kestävyysvajeen tappolista onkin siksi virkistävää luettavaa.

Etlan ekonomistit karsisivat yritystukia 600 miljoonalla eurolla, koska ne jäykistävät kilpailua ja “menevät suureksi osaksi suurille kanta-asiakkaille”. Samalla pitäisi tukia jakavien määrä puolittaa.

Etla on valmis nostamaan myös perintöjen ja kiinteistöjen verotusta.

Etlan listalta siis löytyy suuri nippu juuri niitä asioita, joita poliittiset päättäjämme ovat kerta toisena jälkeen torpedoineet.

Kun listaan vielä lisätään se, että lapsilisien kaltaiset tuet pitäisi poistaa hyvin toimeentulevilta, alkaa käänteinen lista poliitikkojen puheisiin nähden täyttyä.

Käsittämättömältä tuntuu se, että poliittiset johtajamme ovat viimeiseen asti kiemurrelleet ja selitelleet, miten talouskasvu hoitaa kestovajeen.

Ei takuuvarmasti hoida. Yksikään talouteen perehtynyt tutkimuslaitos ei tuota toivetta tue.

Nyt on otettu kahdessa vuodessa velkaa 20 miljardia euroa ja sama tahti jatkuu, jos korjaavia toimenpiteitä ei tehdä. Höpötykset, että talouskasvu hoitaa kestovajeen, pitäisikin torpata joka sektorilla. Jo sekin takia, että talouskasvu jää pelkästään mahdollisen tuottavuuden nousun varaan.

Suomalaiset ovat naureskelleet pilkallisesti Kreikan ja Irlannin päättäjille. Ihan kuin meillä vastuunkanto taloudesta olisi eri tasolla. Viimeaikaiset kommentit kertovat ihan muuta.

Kansalle kerrotaan ilosanomaa, miten etuuksia voidaan jopa parantaa eikä palkkaveroihinkaan kajota. Parempi olisi sanoa suoraan, että edessä on jättiremontti, joka tietää, jos ei nyt ihan verta, niin hikeä ja kyyneleitä kuitenkin.

Pauli Uusi-Kilponen

Menot