Kolumnit Uutiset

Poliittinen kriisi väijyy nurkan takana

Talouden kriisissä on Suomella ihan tarpeeksi. Poliittista kriisiä ei enää kaivata.

Kun katselee hallituksen saamia arvosanoja puolen matkan krouvissa, on ihan pakko todeta: ei poliittinen kriisikään ole kaukana.

Ilta-Sanomien teettämän kyselyn tuloksissa huolestuttavinta on se, etteivät edes omat tue hallituspuolueita ja että kansalaiset antavat hallitukselle alle seiskan keskiarvon.

Erikoista tutkimuksessa on se, että oppositiossa olevan keskustan kannattajien arvosanat ovat lähempänä päähallituspuolueita kuin perussuomalaisia, jotka ovat eniten tyytymättömiä hallitukseen.

Hallituksen suosion lasku vaikuttaa ilman muuta puolueiden ulostuloihin. Lähtökohta on äärettömän huono aikana, jolloin hallituksen pitäisi tehdä kansalaisten kannalta ikäviä päätöksiä: korottaa veroja ja leikata etuuksia.

Jo nyt on nähtävissä yksittäisten hallituspuolueiden kansanedustajien irtiottoja. Erityisesti vasemmisto joutuu koville. Sen kannattajat eivät hyväksy leikkauksia, Kyproksen pankkitukea eikä yhteisöveron alentamista.

Kaikki nämä kuitenkin ovat hallituksen työkalupakissa.

Kuuden puolueen yhteistaival on ollut alusta asti kompromissien tekoa ja tärkeiden päätösten siirtämistä tuonnemmaksi.

Mielikuva toiminnasta on hatara ja mitäänsanomaton.

Hallitus täsmentäisi kuvaansa tekemällä puoliväliriihessä selkeitä päätöksiä, jotka hidastaisivat valtion velkaantumista ja loisivat eväitä talouden elpymiseen.

Valitettavasti tällainen kuva ei ole äänestäjien mieleen, ekonomisteille ja talouselämän vaikuttajille se kelpaisi.

Hallituksen synneiksi tulevat vielä euromaiden tukipaketteihin osallistuminen, telakkasähläily ja hitaasti etenevä sekä vaikeasti kansalaisille hahmottuva sote-uudistus.

Kokoomuksella on hallituksessa helpointa, vaikka senkin kannattajien keskuudessa Jyrki Kataisen suosio laskee. Vaikeinta on vasemmistolla ja demareilla. Perussuomalaiset kun lihottavat kannatustaan kahden viimeksi mainitun kustannuksella.

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen harteille kasataan valtavia paineita puolueen menestyksestä ja maan taloudesta.

Hän saa asiantuntijoilta tunnustusta osaamisestaan ja jämäkkyydestään. Se ei kuitenkaan lohduta, kun tehdassaleissa ja telakoilla huudellaan, ettei se opettajanainen ymmärrä duunarin asiaa.

Yhä enemmän ajatellaan, että kyllä Putkosen Matti persujen työmiehenä ymmärtää.

Asiantuntija-arviot hallituksesta ovat selvästi kansan arvioita parempia. Ammattilaiset arvottavat tekemisiä faktoilla ja ottavat mukaan vaikeusasteen.

Kansalaisten arviot tulevat enemmän omien kokemusten pohjalta. Työttömäksi tehtaalta jäänyt ei pohdi taloutta kansantuotteen, vaan oman kukkaron kautta.