fbpx
Uutiset

Poliittinen vakaus vahvistui maakunnassa

Kanta-Hämeen poliittiset voimasuhteet eivät merkittävästi muuttuneet kunnallisvaaleissa. Valtakunnan tulosta myötäillen SDP vahvisti asemiaan ja säilytti johtavan asemansa sekä Hämeenlinnassa, Forssassa että Riihimäellä.

Maakunnan vaalitulos oli muutoinkin kuin Suomi pienoiskoossa: kokoomus korjasi kunnissa joitakin tärkeitä lisäpaikkoja, kun taas keskustan saldo oli lievästi miinusmerkkinen.

Vihreiden tappio Kanta-Hämeessä oli rajuin Forssassa. Hämeenlinnassa puolue säilytti asemansa. Sen tosin varmisti vain istuvan kansanedustajan mukanaolo muuten ohuella ehdokaslistalla.

Kunnallisvaaleissa entisestään vahvistunut poliittinen vakaus antaa mahdollisuuden tulevalla valtuustokaudella edistää kuntien välistä yhteistyötä Kanta-Hämeessä. Ei riitä, että valtuutetut osaavat arvioida oman kuntansa asioita. Myös kunnanrajojen yli on löydyttävä ymmärrystä.

Kaikissa kunnissa pätee sama lainalaisuus: yhteistyön eri ryhmien välillä on toimittava, jotta asioista pystytään keskustelemaan ja päättämään asianmukaisessa järjestyksessä.

Hattula oli vaaleissa oma lukunsa. Sitoutumattomat yllätti itsensäkin ja nousi demareiden kanssa valtuuston suurimmaksi ryhmäksi kymmenellä valtuutetullaan, jotka keräsivät äänensä kokoomuksen ja etenkin keskustan kustannuksella.

Vasta kunnallispolitiikan arki osoittaa missä Hattulassakin mennään.

Hattulan sitoutumattomat korostavat yhteistyöhaluaan. Voi kuitenkin ennakoida värikkäitäkin vaiheita ennen kuin marssijärjestys selviää ryhmässä, joka on koottu enemmän tai vähemmän keinotekoisesi kahden vahvan persoonan ja kunnallispolitiikan konkarin ympärille. Äänestäjät taisivat tosin “ongelman” jo ratkaista: ääniharava on aina vaalien jälkeen vahvoilla.

Hämeenlinnassa kunnallisvaalit toivat valtuustoon jopa hämmästyttävän vähän muutoksia, vaikka kunnallispolitiikkaan saatiinkin muutamia uusia kasvoja ja yksi vanha tuttu palasi.

Valtuuston paikkajako säilyi yhtä kristillisdemokraattien demareille menettämää paikkaa lukuunottamatta entisellään. Demarit ja kokoomus saivat siten äänestäjiltä tuen jatkaa yhteistyötään.

Jo ehdokasasettelussa selvisi kuka on Hämeenlinnan ääniharava. SDP:n konkaripoliitikko Lea Savolainen tosin itse väitti olleensa epävarma äänisaaliistaan. Ihan turhaan.

Äänestäjien muisti ei sittenkään ole lyhyt eikä voi myöskään sanoa, että entisillä ammattipoliitikoilla ei olisi kysyntää kunnallispolitiikassa.

Lea Savolainen varmisti lähes tuhannella äänellään jo melkeinpä yksin demareiden vaalimenestyksen kaupungissa ja antoi siinä sivussa hyvän omantunnon valtuustosta luopuneelle oikeusministeri Johannes Koskiselle.

Uudessa valtuustossa Savolainen on vain yksi monista demariedustajista. Hän hämmentää äänisaaliillaan valtakuvioita, mikä oli todennäköisesti myös taka-ajatuksena joillakin hänen äänestäjillään. Häiriköksi Savolainen tuskin kuitenkaan valtuustossa rupeaa. Hän on toivottavasti liian kokenut poliitikko yhden naisen protestiliikkeeksi.

Menot