fbpx
Uutiset

Poliittisesti kelvoton veropaketti

Ei kovin mullistavaa, suunnilleen mitä saattoi odottaa – ja poliittisesti mahdoton toteuttaa. Siinä tiivistetty arvio valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen verotuksen uudistamista pohtineen työryhmän loppuraportista.

Tuskin raportti oli sen vastaanottajan valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) käsissä, kun alkoi Hetemäen ryhmän esitysten alas ampuminen.

Tämä oli odotettavissa, vaikka ennen raportin julkaisua oli väsymykseen asti korostettu sen olevan kokonaisuus. Sanoma ilmeisesti meni kyllä perille, mutta sitä ei haluttu ymmärtää.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa esityksen arvioijat noukkivat pullasta rusinoita ja samalla julistavat, mikä esitys ei heille missään tapauksessa sovi.

Hetemäki ryhmineen ei toki törmännyt uuteen ilmiöön: mikä on järkevää, ei välttämättä saa taakseen riittävää poliittista tukea.

Raportin julkistamisen ajankohta sanelee myös sen kohtaloa. Kun vaalit ovat vuorossa huhtikuussa, jää pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksen tehtäväksi lähinnä raportin lukeminen ja esitysten arviointi.

Testiin verotuksen uudistus joutuu vaalien jälkeen. Hetemäen ryhmä teki huolellista työtä ja koossa on veropaketti, johon vaalien jälkeinen hallitus joutuu väistämättä ottamaan kantaa.

Verotuksen seuraavan vaalikauden linjoista sovitaan hallitusneuvotteluissa, joista on tulossa vaikeita.

Hetemäen ryhmän peruslinjauksella on takanaan melkoisen laaja poliittinen tuki. Tulevaisuudessa on odotettavissa ratkaisuja, jotka siirtävät verotusta työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen verottamiseen.

Listalla on muun muassa jo asiallisesti sovittu arvonlisäveron nosto kahdella prosenttiyksiköllä, minkä lisäksi kiristymässä on muun muassa energia- ja ympäristöverotus.

Kaikkea ei voi saada, ei varsinkaan silloin, kun valtiontalouden tulot ja menot ovat pahasti poissa tasapainosta. Esimerkiksi esitykset kallistuvan bensiinin ja dieselöljyn verotuksen helpottamiseksi sopii unohtaa.

Ei ole vaikea arvata, mikä esitys kiihdyttää eniten mielialoja: asuntolainan korkovähennykseen kajoaminen.

Verotyöryhmä on tehnyt vähennyksen poistamisesta sangen lempeän esityksen. Tästä huolimatta on vakavasti arvioitava, miten vähennyksen poistaminen vaikuttaisi asuntovelkaisiin pieni- ja keskituloisiin kotitalouksiin.

Kysymys on sitä, mikä on oikeudenmukaista. Omistusasunnon hankkimista on suosittu, nyt siirryttäisiin järjestelmään, joka muuttaisi sittenkin aika nopeassa tahdissa pelisääntöjä. Tässä rytäkässä moni jo talousvaikeuksissa kamppaileva perhe voisi ajautua suoranaiseen ahdinkoon.

Kotitalousvähennyksen pienentäminen on perustelua, harmaata taloutta ei näin kuitenkaan kuriteta.

Verokeskustelun pohjaksi raportti on erinomaisen kattava ja laadukas.

Menot