Uutiset

Poliittista peliä rötösherrajahdilla

Hämeenlinnan kaupungin toimissa on nyt paljon selvitettävää. Innopark menee erityiseen tarkastukseen ja muutaman konserniyhtiön johdon toimet ovat poliisitutkinnan alla.

Päitäkin uhotaan jo putoavan.

Kaupungin luottamusmiesjohtoa ei voi nyt syyttää ainakaan asioiden vitkuttelusta.

Torstain Hämeen Sanomissa valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd) oli jo valmis mittauttamaan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon ja kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin luottamuksen Innoparkin sotkujen takia.

Räväköitä lausuntoja tilanteessa, jossa asiat ovat vielä pitkälle selvittämättä. Kaupunginjohtajien kohdalla kyse on siitä, tiesivätkö he toimitusjohtajan panneen rahaan riskaabeleihin korkojohdannaisiin ja käyttäneen investointirahoja juokseviin menoihin.

Ainakin valvontavelvollisuuttaan kaksikko on laiminlyönyt, sanoo valtuuston puheenjohtaja.

Räväkät ulostulot panevat väkisinkin pohtimaan sanojien motiiveita. Kyse ei ehkä olekaan pelkästä oikeudentunnosta ja kaupungin edun ajamisesta. Ainakin taustalla häämöttää vuoden päästä pidettävät kunnallisvaalit.

Etenkin demarien ja kokoomuksen valtuutetut haluavat nyt tehdä pesäeroa niihin virkamiehiin, joiden toimet ovat tutkinnan alla ja joilla on sama jäsenkirja kuin itsellä.

Mitä pikemmin julkinen käsienpesu suoritetaan, sen parempi. Tällaisten rituaalien tekeminen vaalien alla ei tuntuisi kansalaisten silmissä uskottavalta.

Tähän mennessä vasta Kiemunki on tehnyt julkisesti pesäeroa epäilyksen alla oleviin. Seuraajista ei kuitenkaan ole pulaa.

Persujen pelossa ei yksikään demarien tai kokoomuksen valtuutettu lähde julkisesti selittämään asioita epäiltyjen virkamiesten kannalta parhain päin.

Pesäeroa on tehtävä ja mahdollisimman selkeästi.

Pienpuolueiden ja perussuomalaisten edustajille tällaiset epäselvyyden vastaavat ainakin pientä pitkävetovoittoa.

Turuilla ja toreilla kelpaa nyt riekkua kaupungin toimien mädännäisyydestä ja siitä, miten on itse valmis puhdistamaan likaisen pesän viimeistä sopukkaa myöten.

Tällaisten uhoamisten alle jäävät helposti ne kaupunkilaisten kannalta tärkeämmät asiat: kunnallistalouden hoito niin, että rahat riittävät ja peruspalvelut kyetään turvaamaan.

Kunnilta leikataan jo ensi vuonna 630 miljoonaa euroa. Sen tuntuu Hämeenlinnankin kukkarossa. Suu on pantava säkkiä myöten.

Yksi keskeinen kysymys säästöjen osalta on se, miten kyetään hyödyntämään tilanne, kun Paras-hankkeen velvoitteet rakenteiden ja virkojen säilyttämisestä raukeavat.

Hämeenlinnan aktiivinen elinkeinopolitiikkakin vaatii vahvan tahtotilan ja näkemyksen sekä keskittymisen oikeisiin asioihin. Mahdolliset väärinkäytökset pitää selvittää ja vastuussa olevat panna vastuuseen. Päätöksenteko ei kuitenkaan saa halvaantua, kuten nyt on vaarassa tapahtua.