Uutiset

Poliittista valtaa vara vahvistaa

Suomi on siirtymässä poliittisten valtiosihteereiden järjestelmään. Näin on pääteltävissä sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta otti kantaa valtiosihteereiden puolesta äänin 11-6. Ennen lopullista päätöstä valiokunta rajasi ministereiden alaisten uusien työtekijöiden valtaa siten, etteivät poliittiset valtiosihteerit saa osallistua Euroopan unionin lainsäädäntöä koskevaan päätöksentekoon.

Eduskunnan lopulliseen – ja aivan ilmeisesti hallituspuolueiden voimin myönteiseen – ratkaisuun on tulossa asia, josta on kiistelty pitkään ja hartaasti vuosikaudet. Poliittisista valtiosihteereistä on paisunut vääntö, joka ei ole missään suhteessa itse asiaan. Kysymys on lopulta vain muutaman uuden viran perustamisesta. Kiihkoilun sijaan on aiheellista pohtia, mitä uutta poliittiset valtiosihteerit tuovat poliitiikkaan, kansanvaltaan.

Poliittisia valtiosihteereitä koskevalle arvostelulle on toki hyvin tuttuja selityksiä. Suomalainen journalismi ponnistaa aivan liian usein, ja liian löysin asiaperustein, siitä, että poliitikot ja puolueet ovat pääasiassa väärässä ja tästä syystä kaikkea niiden esittämää on ammuttava alas. Mikä menee lopulta vikaan ratkaisussa, joka paitsi keventää ministereiden työtaakkaa myös vahvistaa poliittista valtaa suhteessa virkamiesvaltaan! Ei ole lainkaan ihme, että median ja opposition rinnalla valtansa kapenemista pelkäävät virkamiehet ovat vastustaneet poliittisten valtiosihteereiden virkojen perustamista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi arvostelee kipakasti valiokunnan enemmistön kantaa. Tämä on ymmärrettävää, koska Sasin puolue kokoomus on oppositiossa eikä siksi hyödy mitään uudesta järjestelmästä. Sasi ja kokoomus suhtautuvat poliittisiin valtiosihteereiden suopeasti heti, kun kokoomuksesta tulee hallituspuolue. Poliittiset valtiosihteerit tulevat jäädäkseen, joten tässä mielessä keskustelu koko asiasta on kohta vanhan vatvomista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie – Sasin tavoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen – lupaa peräti syödä vanhat sukat, jos ministeri eroaa avustajansa, poliittisen valtiosihteerin töpeksinnän takia. Lapintien on hyvä varautua pahimpaan. Poliittinen valtiosihteeri ei suinkaan voi tehdä kuinka suurta virhettä hyvänsä ministerin aseman vaarantumatta. Lapintien sanat voi tulkita oppositiopuolueen toiveeksi siitä, että sekä ministereiden että tulevien poliittisten valtiosihteereiden olisi paikallaan tehdä virheitä, jotta hallituksen elämä järkkyisi.

Suomi ei ole suinkaan hyppäämässä kohti mustaa aukkoa. Poliittisten valtiosihteereiden järjestelmä on voimassa muun muassa Ruotsissa, missä sen kanssa ei ole ollut merkittäviä pulmia. Tärkeintä on jakaa tarkasti työt, valta ja vastuu ministereiden ja poliittisten valtiosihteereiden kesken. Tässä mielessä eduskunnan perustuslakivaliokunta sai aikaan erinomaisen hyvää jälkeä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic