Kolumnit Uutiset

Poliittista varjonyrkkeilyä

Poliittinen debatti saa joskus hassunkurisia piirteitä. Mallia menneellä viikolla näyttivät kokoomus ja SDP.

Tarkoituksena ei suinkaan ollut todellisten iskujen antaminen, vaan varjonyrkkeilyesitys äänestäjien suuntaan.

Ensin joku nimettömänä pysytellyt demarien rivimies latasi SDP:n kesäkokouksessa täyslaidallisen kokoomuksen suuntaan. Hänen mielestään kokoomuslaiset ministerin kiusaavat demareita pimittämällä tietoja ja arvostelemalla valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman innostui rivimiehen puheista ja yltyi niin ikään kokoomuksen arvosteluun ja sanoi pahoittaneensa mielensä siitä, miten kokoomuslaiset ministerit olivat jättäneet Urpilaisen yksin.

Ikään kuin valtion lisävelat olisi siunannut Urpilainen, vaikka päätösten takana seisoi koko hallitus.

Kokoomuslaiset vastasivat samalla mitalla. Syykin demarien käytökseen löydettiin. Hupeneva kannatus sai kielen kannat laulamaan, arvioitiin.

SDP halusi ottaa pesäeroa kokoomukseen ja näyttää peruskannattajilleen sekä muulle haalarikansalle, ettei ay-väkeä ole unohdettu.

Sanaharkan pohjustivat sopivasti konkaripoliitikkojen lausunnot edellisellä viikolla. Raimo Ilaskivi nimitteli Urpilaista luokanopettajaksi ja antoi ymmärtää, että hän on liian isoissa saappaissa.

Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sai arvostelua lähinnä johtajuuden puutteesta ja siitä, ettei hallitus saa päätöksiä aikaan.

Pisimmälle taisi mennä keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen, joka oli valmis pitämään Kataisen hallitukselle muistopuheen.

Maurille voisi sanoa, että kirjoittelun voi lopettaa. Keskustalle uudet vaalit sopisivat, koska puolue pitää piikkipaikkaa gallupeissa.

Kokoomus ja SDP ovat pakkoavioliitossa. Kumpikin karttaa hallituksen haaksirikkoa kuin ruttoa. Molempien kannatus kun on niin heikoissa kantimissa.

Eikä kahden johtavan hallituspuolueen välillä ole todellista juopaa. Pikemminkin Urpilaista ja Kataista koko episodi hymyilyttää.

Katainen sanoi, ettei hän viitsi kommentoida nimettömien provosointeja. Urpilainen puolestaan totesi, ettei hän tunnista syytöksistä yhtäkään. Hän vakuutti kokoomus- ja demariministerien välien olevan kunnossa.

Menikö moinen mediashow sitten harakoille? Ei suinkaan. Kansanedustajat ja ministerit saivat tv-kameroiden edessä ja lehtien sivuilla näytellä mielensäpahoittajaa, joka ritarillisesti puolustaa omiaan.

Ehkä johtavat hallituspuolueetkin saivat terävöitettyä sanomaansa. Demarit karistivat yltään kokoomuksen perässäjuoksijan leimaa ja kokoomuksen viesti ”kohtuuttomasta velkaantumisesta” vankisti ehkä hitusen verran Kataisen uskottavuutta kriittisimpien kannattajien joukossa.

Mene ja tiedä. Yksi varma voittaja sentään löytyi: media. Se sai uutisköyhänä aikana möyhennettävää.

Päivän lehti

3.6.2020