Uutiset

Politiikan seksikkäät, syntiset naiset

Olette saanut anteeksi, Silvio Berlusconi. Italian pääministeri haukkui viime viikolla suomalaista ruokaa ja naureskeli yrittäneensä hurmata presidentti Halosen playboy-taktiikalla saadakseen elintarvikeviraston maahansa. Pari ylpeää lenkkimakkaran ystävää pillastui, mutta pian kaikkia jo nauratti. Media sai mehevän vitsin. Asia kuitattiin kulttuurieroilla. Sellaisia ne italiaanot ovat.

Eikä Ilkka Kanervankaan tekstiviestitöppäilyjä kukaan liian vakavasti ottanut. Kanerva joutui puhutteluun ja pääsi muutaman feministin mustalle listalle. On se hyvä, että politiikassa on väriä, vähän pilkettä silmäkulmassa. Pojat ovat poikia.

Mutta mitä tapahtuisi, jos Silvio olisi Sylvia ja Ilkka olisi Hilkka?

Tätä on mahdotonta kuvitella, sillä seksi ja seksikkyys näyttävät olevan politiikassa sallittuja vain miehille. Suomen politiikan syntisimmät naiset ovat roiskeläppä-Rosa ja missi-Karpela. Berlusconit, kanervat, clintonit ja ahteet tulevat ja menevät, mutta minihametta eduskunnassa tai missimenneisyyttä ei anneta anteeksi.

Tuskin yhdenkään toisen poliitikon pätevyyttä on epäilty yhtä paljon kuin Tanja Karpelan. Kulttuuriministeriä on syytetty mediassa muun muassa miesten nielemisestä, julkisuushakuisuudesta ja siitä, ettei hänellä ole kirjahyllyä olohuoneessa. Kukaan ei ole kiinnittänyt huomiota siihen, mitä ministeri on työssään saanut aikaan.

Karpelan edeltäjältä Suvi Lindéniltä ei kysytty, onko tämä käynyt oopperassa ennen ministerin pestiään. Ei ole mietitty, millä perusteella tietojenkäsittelyoppia opiskellut maisteri Lindén oli pätevämpi kulttuuriministeri kuin sosionomiksi valmistunut Karpela. Tällaisia turhanpäiväisyyksiä ei tarvitse pohtia, sillä Lindén ei ole poseerannut kymmenen vuotta sitten Anttilan kuvastossa alusvaatteisillaan.

Karpela tiivistää ongelman ytimen Ilta-Sanomissa seuraavasti: ”Suurin syntini ei ole se, että olen entinen missi vaan se, etten ole pysynyt siinä roolissa.”

Nainen pääsee kyllä politiikan huipulle. Helpoimmin tämä käy lyhyessä tukassa ja tummassa jakkupuvussa, jonka taskussa on kolme loppututkintoa. Irtopisteitä saa, jos kotona on aviomies ja kaksi hyvin koulutettua lasta.

Ehkä tulevaisuudessa politiikassa on tilaa myös Hilkalle ja Sylvialle. Vaalimainoksessaan puolivallatton sinkkunainen Sylvia rullaluistelee kohti auringonlaskua. Sylvia sikareineen ja minihameineen on tuttu näky helsinkiläisillä terasseilla.

Hemaiseva Hilkka valitaan Suomen seksikkäimmäksi naiseksi, ja kansa seuraa kiinnostuneena Hilkan tiuhaan vaihtuvia miesystäviä. Valloittava kaksikko vetoaa äänestäjiin karismallaan ja itsenäisyydellään. Sillä on se hyvä, että politiikassa on väriä, vähän pilkettä silmäkulmassa.

leena.hietalahti@hameensanomat.fi

Berlusconit ja kanervat tulevat ja menevät, mutta minihametta eduskunnassa tai missimenneisyyttä ei anneta anteeksi.

Päivän lehti

7.7.2020