fbpx
Uutiset

Politiikan superpäivä alkoi – Keskusta mukaan hallitustunnusteluihin

Mennäkö vai eikö mennä? Keskusta on pohtinut kantaansa hallitusneuvotteluihin lähtöön. Puheenjohtaja Juha Sipilän tviitin mukaan hallitustunnusteluihin lähdöllä on vankka kannatus. Keskusta tiedotti hallitushaluistaan myös verkkosivuillaan.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapaa Sdp:n Antti Rinteen aamupäivällä. Rinteen on määrä kertoa hallituspohjasta tiedotustilaisuudessa tänään. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapaa Sdp:n Antti Rinteen aamupäivällä. Rinteen on määrä kertoa hallituspohjasta tiedotustilaisuudessa tänään. Kuva: Joel Maisalmi

Politiikan superpäivä käynnistyi keskiviikkona odottavalla mielellä. Keskustan vastausta hallitusneuvotteluihin saatiin odotella vajaan tunnin verran, mutta nyt se on selvää.

Puheenjohtaja Juha Sipilä tviittasi aamupäivällä, että keskustan kyselyssä puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että keskustan kynnyskysymykset toteutuvat. 20 prosenttia vastusti lähtemistä hallitusneuvotteluihin. Sipilän sanoi myös informoineensa hallitustunnustelijan eli Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen

Keskusta tiedotti myös verkkosivuillaan valmiudestaan hallitusneuvotteluihin, jos sen kynnyskysymykset toteutuvat.

RInne tapaa eduskuntaryhmät aamupäivällä. Sen jälkeen pidetään tiedotustilaisuus, jossa hallituspohjasta kerrotaan.

Rinne kertoi eduskunnassa aamupäivällä, että hän tietää keskustan kannan, mutta ei vielä kommentoinut sen sisältöä tarkemmin.

 

Keskustan hallitusneuvotteluryhmä oli koolla aamusta. Se setvi tiistai-illan, yön ja keskiviikkoaamun aikana lähetettyjä viestejä siitä, kannattaako puolueen lähteä hallitukseen.

Neuvotteluryhmä päätti tiistaina kysyä kentän mielipidettä. Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen kertoi illalla Lännen Medialle, että kysely lähetettiin noin 200 puolueaktiiville ympäri Suomen.

Kyselyyn ovat vastanneet eduskuntaryhmän jäsenet, puoluevaltuuston sekä -hallituksen jäsenet.

Jo tiistaina kävi ilmi, että hallitushalukkuus on kasvanut. Ryhmäkokouksessa pidettiin lukuisia puheenvuoroja ja sieltä tihkuneiden tietojen mukaan valtaosa oli myönteisellä kannalla.

Sosiaalinen media on ollut myös mukana keskustan pohdinnassa. Muun muassa entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen on kysellyt facebookissa kavereiltaan, kannattaako puolueen tavoitella pääsyä hallitukseen.

Kun viestiketjua lukee, näyttää siltä, että hallitukseen meno on useimpien mielessä.

– Totta kai hallitukseen. Nöyristely ja tuhkan päälle heittely saavat riittää. Tulta päin. Kyllä mukaan, mutta selvin tavoittein, kommentoidaan kyselyä.

 

Toista kantaa edustavat viestittävät, että hallitukseen ei pidä mennä missään nimessä.

– Antaa nyt vaalivoittajan hoitaa Suomea.

Keskustalle hallitusoven avaaminen on kaksiteräinen miekka. Puolue teki historiallisen huonon tuloksen eduskuntavaaleissa. Toisaalta opposition lauteetkaan eivät houkuta, sillä edessä on suuria uudistuksia, joihin keskusta haluaa saada puumerkkinsä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok:) iski aamusta Twitterissä ihmetellen kuviota, jossa Sdp odottaa keskustan vastausta.

– Niin on Suomikin ihmeellinen paikka, että murskatappion kokeneen puolueen puolue-elimet päättävät hallituspohjasta, hän kirjoitti keskustaan viitaten.

Vapaavuori läimäytti myös omaa puoluettaan.

– Kokoomuksen välttämättömälle uudistumiselle oppositio voisi tehdä hyvääkin.

 

Juttua päivitetty klo 10.25. Juttuun lisätty tieto Juha Sipilän tviitistä ja keskustan verkkosivujen tiedotteesta. Jutun otsikkoa on muokattu.

Menot