Uutiset

Politiikan tositeevee suosii nyt miehiä

Poliittista viihdettä helteiseen heinäkuuhun tarjoaa presidenttigallup. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn sanoma on tällä kertaa se, että vahvoilla ovat juuri nyt miesehdokkaat.

Pörssin nousijoita ovat demarien Eero Heinäluoma ja komissaari Olli Rehn, joka nousi kärkeen kysyttäessä keskustan sopivinta presidenttiehdokkuutta. Rehn ei asiaa aiemmin kysyttäessä ole ainakaan suoralta kädeltä torjunut ajatusta ehdokkaaksi ryhtymisestä. Heinäluoma kiirehti puolestaan vakuuttamaan Hesarille nöyryyttään suosion edessä ja arvostustaan korkeaa tehtävää kohtaan. Suomeksi se tarkoittanee suunnilleen: kyllä minä!

Heinäluomasta paljon ei suosiossa jää kuitenkaan Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka ei ainakaan tähän mennessä ole antanut minkäänlaisia viitteitä kiinnostuksesta ehdokkuuteen, pikemminkin päinvastoin.

Ketään ei yllätä Sauli Niinistön betoniin valettu kärkisija kokoomuksen ykkösehdokkaana. Huikeasta gallup-suosiosta kannattaa kuitenkin ruveta vetämään johtopäätöksiä vasta sitten, kun Niinistö viimein suvaitsee ilmoittaa, mitä hän sillä aikoo tehdä. Jos hän käyttää sen asettumalla ehdolle, kokoomuslaiset voivat alkaa paukutella henkseleitä, jos taas ei, ilmeisesti ulkoministeri Alexander Stubbin pitkään kestänyt medianäkyvyys osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Demarien kesäkiertueen eräänlainen kansanvaali tuoreiden kasvojen löytämiseksi ei taida tuoda esiin yllätyksiä. Puolueen oma väki ehdottelee mieluimmin tuttuja kasvoja. Kuvaavaa puolueen tilanteelle on se, että Heinäluoman ja Liikasen jälkeen suosituin ehdokas olisi Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, nykyinen Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Vasta hänen jälkeensä tulee puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen, jonka kannatus on jopa selvästi pienempi kuin ”ei osaa sanoa”-nimisen vastaajajoukon.

Alkaakin vahvasti näyttää siltä, että demarien presidenttikuvioissa varmuudella voidaan sanoa ainoastaan, kuka ainakaan ei nouse ehdokkaaksi.

Sen sijaan keskustan tuore puheenjohtaja Mari Kiviniemi voi olla tyytyväinen tilanteeseensa ehdokasgallupissa. Oman puolueen väki asetti hänet Olli Rehnin rinnalle suosituimmaksi ehdokkaaksi, ja muidenkin puolueen kannattajilta tulee nostetta. Kiviniemen taakse suosiossa jäi mm. euroedustaja Anneli Jäätteenmäki.

Yllätyksille on toki vielä lähempänä vaalejakin tilaa, sen osoittivat aikanaan Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen, joiden kiri ehdokkaasta presidentiksi oli hyvinkin lyhyt.

Tämä ehdokkaiden tositeevee pyörii kuin Maajussille morsian televisiossa välillä nostaen, välillä laskien tuttujen tarjokkaiden asemia. Gallupit tuottavat yhä uudelleen ja uudelleen loppusuoran asetelmaksi Niinistö vastaan joku muu, kunnes Niinistö itse viimein paljastaa korttinsa.

Siihen asti kyselyillä on vain viihdearvo.

Päivän lehti

2.4.2020