Kolumnit Uutiset

Politiikasta vieraantuneet eivät äänestä

Suomessa äänestysaktiivisuus laskee kuin lehmän häntä.

Syitä ilmiöön etsitään kuumeisesti ja asiantuntijat esittävät hyvin erilaisia näkemyksiä. Täysin oikeaa vastausta on tuskin kellään.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén esitti Hämeen Sanomien sunnuntaidebatissa, että vaihtoehtojen puute vie äänestysinnon. Äänestää ketä tahansa, niin politiikan suunta ei muutu.

Siinä Virén on oikeassa. Todellisia vaihtoehtoja ei ole. Yksikään puolue ei kyseenalaista Virénin mukaan nykyisen hyvinvointivaltion mallia.

Aisan yli potkijat palautetaan nopeasti ruotuun. Se nähtiin, kun muutama kokoomusnuori esitti hyvin radikaaleja näkemyksiä siitä, miten lapsilisät tulisi evätä vastuuttomilta vanhemmilta.

Kokoomuksen johto piti kommentteja käsittämättöminä ja kiitteli varmasti nuorten julkitulon ajankohtaa, runsas viikko vaalien jälkeen. Jos ulostulo olisi tapahtunut ennen vaaleja, olisi se voinut vaikuttaa puolueen kannatuslukuihin.

Suomalaiset ovat vahvasti sitoutuneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion malliin. Kiistaa käydään lähinnä siitä, miten mallia käytännössä toteutetaan. Yritysten tuottamat palvelut vastaan kunnan oma tuotanto, suuret kunnat vai kuntien välinen tiivis yhteistyö.

Puoluetoimistoissa tiedetään kansan suuren enemmistön tahto ja sitä yritetään kaikin tavoin toteuttaa. Radikaali linjaus toiseen suuntaan vie varmuudella ääniä.

Suurena pysyäkseen tai sellaiseksi pyrkiäkseen ei voi poiketa valtavirrasta.

Paljon kertoo jo se, että vasemmistoliitto istuu sopuisasti hallituksessa kokoomuksen kanssa.

Tällainen konsensus näyttää harmaalta ja latistaa poliittista retoriikkaa. Timo Soini (ps.) saa jyllätä tällä saralla ihan yksin.

Palauttaisiko voimakas vastakkainasettelu äänestysinnon? Sitä sopii epäillä.

Suomalaiset ovat sopuisia ja turvallisuushakuisia. Voimakas negatiivinen debatti voisi jopa karkottaa äänestäjiä.

Virén viittaa Yhdysvaltoihin, jossa on kaksi selkeää vaihtoehtoa. Demokraatit pyrkivät enemmän eurooppalaiseen yhteiskuntamallin, kun taas konservatiivit haluavat alhaiset verot ja julkisen sektorin nykyistä pienemmäksi. Demokraattipresidentti Barack Obama ajaa maahan julkista terveyshuoltoa, konservatiivien vaalit hävinnyt ehdokas Mitt Romney vastustaa sitä kiivaasti.

Vaihtoehtoja siis on, mutta äänestysinto pysyy vaimeana.

Kyse taitaa olla niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin samasta asiasta. Yhä suurempi osa kansalaisista on vieraantunut politiikasta. Evvk lienee nukkuvien puolueen enemmistön kanta.

Jotain kertoo taannoinen tutkimus. Kolmasosa vastaajista ei tiennyt, mikä puolue on hallituksessa ja mikä oppositiossa. Osalla taitaa olla hämärää sekin, mitä eroa on hallituksella ja oppositiolla. Tee siinä sitten poliittisia valintoja.

Päivän lehti

30.3.2020