Uutiset

Politiikka vaatii kiharat ja korkokengät

Lähde politiikkaan! Vaalit ovat tulossa ja yhteisten asioiden eteen uhrautuvia ristoreippaita ja ahkeraliisoja tarvitaan taas.

Jos olet mies, riittää, että mahdut vanhaan rippipukuusi ja opettelet puoluejargonin ulkoa. Naispoliitikolta vaaditaan lisäksi muun muassa korkeita korkoja, kiharoita ja huulipunaa. Näistä rakentuvat naispäättäjän uskottavuuden kulmakivet. Ainakin tiedotusvälineissä.

Demarien nokkanaisen Jutta Urpilaisen kiharakampauksen suitsutettiin kasvattaneen hänen johtajan karismaansa, kun taas presidentti Tarja Halosen Muumimamman veskaksi haukuttu käsilaukku koetteli arvovaltaa. Media luo tyylikkäistä naispäättäjistä välkympää julkisuuskuvaa kuin seinäruusuiksi jäävistä kollegoista.

Poliitikot ovat huomanneet tämän itsekin ja osaavat käyttää tilannetta hyväkseen. Harva olisi povannut keskisormea osoittaneelle Anni Sinnemäelle (vihr.) ministerin uraa. Toisin kävi. Nainen vaihtoi farkkunsa hameeseen ja ryhtyi käyttämään korkokenkiä ja huulipunaa. Kukaan ei enää muista nuorta kiukkuisen näköistä naista, joka ensimmäisissä Linnan juhlissaan kohahdutti t-paitaa muistuttavassa lyhyessä topissa, jonka alta vilkkui napa.

Osa naispoliitikoista ruokkii ulkonäkökeskustelua tieten tahtoen. Ei mieskansanedustajien frakkeja esitellä juorulehdissä Linnan juhlien alla. Sen sijaan Marja Tiura (kok.) on ollut vuosi toisensa jälkeen iltapukukeikistelijöiden vakiopalstoilla. Satu Taiveahon (sd.) minihametta kuvattiin aikoinaan edestä ja takaa, mutta ei onneksi silloin kun kansanedustaja istui tai makasi.

Kummallista on se, että miespoliitikkojen ulkonäköä ei arvostella läheskään samassa mittakaavassa. Häly nousee vasta Veltto Virtase
n (ps.) baskerista tai Martti Ahtisaaren otsalaastarista, mutta muuten miespäättäjät tylsine pukuineen saavat rauhassa löysätä solmioitaan. Paitsi, jos solmiota ei ole. Mikael Jungnerin (sd.) kravattikammosta ja tuulen tuivertamasta tukasta kirjoiteltiin ahkerasti puoluesihteerivalinnan alla.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn puolison Carla Brunin matalia kenkiä naurettiin ja häntä kehotettiin käyttämään naisellisempia korkokenkiä silläkin uhalla, että on miestään puoli päätä pidempi. Se jäi mediassa vähälle virnuilulle, että Monsieur Politicien käytti korokepohjaisia kenkiä.

Tasa-arvon nimissä media voisi tiirata myös herrapoliitikkojen pukeutumista sillä silmällä. Jos Sinnemäkikin vaihtoi lenkkarinsa korkokenkiin ja sai rakkojen kylkiäisinä poliittista uskottavuutta, on varmaa, että ainakin kolmasosa mieskansanedustajista vaihtaisi nykyisen nukkavierun pukunsa muotivermeisiin, jos tempulla saisi myötäsukaista julkisuutta. Onhan se nyt äänestäjienkin mukavampaa töllistellä hittiväreissä pälättäviä herroja kuin mattivanhasharmaita kalapuikkoviiksiä!

Toisaalta, media voisi myös lopettaa poliitikkojen ulkonäöstä kirjoittelun kokonaan. Toisten mielestä näin päästäisiin vihdoinkin asiaan. Toisten mielestä jäljelle jäisi vain tylsää sanahelinää.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic