Uutiset

Politikointia vanhaan malliin

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vetämät hallitustunnustelut ja Portugalin tuen käsittely tuovat mielen lähihistoriasta niin tutun pelin politiikan.

Puoluejohtajat hakevat mahdollisimman edullisia neuvotteluasetelmia itselleen. Ikävillä asioilla taktikoidaan niin, ettei mustapekka jäisi omaan, vaan kaverin käteen.

Pelaamisella on aina seurauksena: pattitilanteet seuraavat toistaan.

Hallitustunnustelija Katainen lähti siitä, että kolme suurinta eli kokoomus, SDP ja perussuomalaiset muodostavat hallituksen rungon. Portugalin tukeminen ja pysyvän vakausmekanismin hyväksyminen saivat kuitenkin perussuomalaisten puheenjohtajalta pakit: Ei käy, sanoi Soini.

SDP:n reunaehtoina olivat sijoittajien ja pankkien saaminen mukaan pakettiin.

Kataisella välähti. Hän haki toisen tien. Jos vielä toimitusministeriönä valtaa käyttävä Mari Kiviniemen (kesk.) hallitus esittäisi suurelle valiokunnalle Portugalin paketin hyväksymistä ja suuri valiokunta vie sen eduskunnan käsiteltäväksi, päästäisiin hallitusneuvotteluja jatkamaan ilman Portugali-traumoja.

Loistava idea. Ongelma vain on siinä, että vaalitappion kärsineet puolueet haluavat tulevan hallituksen vastuuseen. Mari Kiviniemi ilmoitti, että toimitusministeriön pitää hoitaa vain juoksevia asioita. Portugalin tukipaketti on sille liian merkittävä.

Kiviniemi myös muistutti, ettei hallituksella ole enää eduskunnassa enemmistöä takanaan.

Vihreillä on myös selkeä kanta: puolue ei lähde tasamaan perussuomalaisten ja demarien hallitustietä.

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä hallituksen kuuluu ilman muuta viedä esitys suureen valiokuntaan. Kuinkas muuten.

Vaalitappio on aina katkera paikka ja kapuloita halutaan työntää menestyneiden rattaisiin niin paljon kuin pystyään. Toiminnassa ei nyt juurikaan paina Suomen etu.

Euromaiden valtiovarainministerien kokous on kuluvan kuun 16. päivä. Katainen on puolestaan ilmoittanut, että hallitusneuvottelut aloitetaan vasta tuon kokouksen jälkeen.

Suomea pidetään EU:n mallioppilaana. Olisi perin outoa, jos mallimaan edustaja tulisi huipputärkeään kokouksen tyhjän salkun kanssa. Eikä EU:ssa ole tiettävästi varauduttu vastuiden uudelleen jakamiseen.

Pahimmassa tapauksessa Suomi voi toimillaan kaataa koko Portugalin tukipaketin. Sen jälkeen Suomella olisi vähän ystäviä.

Vihreät ja keskusta lähtevät siitä, että tulevalla hallituksella pitää olla yhteinen kanta tukipaketteihin ja kriisirahastoihin. Sen pitää näkyä myös hallitusohjelmassa. Etenkin suuren vaalivoittajan, perussuomalaisten, kanta halutaan nyt puristaa esiin.

Vaatimuksissa on oma logiikkansa, koska syyskuussa hallitus joutuu joka tapauksessa tekemään esityksen euroalueen pysyvään vakausmekanismiin osallistumisesta. Kyse on Suomen kohdalla yli 10 miljardin takauksista ja 1,4 miljardin euron suorasta tuesta.

Päivän lehti

19.1.2020