Uutiset

Polkupyörällä yksin halki Australian

Hämeenlinnassa asusteleva Nils Salonen on viikon kuluttua lähdössä elämänsä seikkailulle. Aprillipäivänä hän pakkaa pyöränsä ja retkivarusteensa lentokoneeseen ja suuntaa kohti Australian länsirannikolla sijaitsevaa Perthiä.

Sen jälkeen edessä on kolmen kuukauden mittainen pyöräily halki Australian mantereen kohti itärannikolla sijaitsevaa Brisbanea.

Kyseessä on hetken päähänpisto, jota on kypsytelty ja jalostettu matkasuunnitelmaksi jo puolitoista vuotta.

– Ollessani reilu vuosi sitten armeijassa Sodankylässä, tuli oltua 40 asteen pakkasella poterovartiossa. Siinä tuli mieleen, että armeijan jälkeen voisi lähteä johonkin vähän lämpimämpään paikkaan, Salonen kertoo.

Pelkkä löhöilyloma ei miestä kiinnostanut. Matkasta onkin tulossa elämysreissu, jolla Nils Salonen hakee omia rajojaan.

– Olen sen tyyppinen ihminen, että jos jotakin päätän, sen myös teen, hän luonnehtii.

Turvallisuus lisää poljettavaa matkaa

Nils Salonen on tietoinen matkansa mahdollisista vaaroista.

Pyöräilymatka on pitkä, lyhintä reittiä 5700 kilometriä, pisimmillään 7200 kilometriä. Matkalla on pitkiä asumattomia taipaleita, maastossa myrkyllisiä hämähäkkejä ja käärmeitä.

Myös sää voi aiheuttaa mutkia matkaan. Lisäksi yksinäinen pyöräilijä voi joutua ryöstön kohteeksi.

– Varovaisuus on valttia. Olen tehnyt riskikartoitusta ja toimintamalleja esimerkiksi tapaturmien varalle. Ilmoitan viranomaisille lähtiessäni edellisestä kaupungista, mihin olen menossa ja millä aikataululla. Seuraavassa kaupungissa ilmoittaudun jälleen, Nils Salonen suunnittelee.

Hän kertoo, että lyhin reitti on vaarallisin ja huoltovälit pitkiä. Pisin reitti taas on kunnoltaan parasta tietä, mutta kilometrejäkin on runsaasti enemmän.

– Teen lopulliset reittivalinnat paikanpäällä olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi pensaspalot ja tulvat pitää ottaa huomioon. Todennäköisesti päädyn pidemmälle reitille.

Nestehukka vaanii päiväsaikaan

Kaikista vaaroista pahimpana Nils Salonen itse pitää nestehukkaa. Vettä pitää muistaa juoda riittävästi ja säännöllisesti.

Australiassa on nyt loppukesä ja päivälämpötila vaihtelee 20-40 asteessa. Yöllä lämpötila kuitenkin laskee lähelle nollaa.

– Vettä pitää olla kannettavana 40-60 litraa, ruokaa kymmenisen kiloa, Salonen on laskeskellut.

Kun lisäksi mukaan tulevat teltta, makuupussi ja -alusta sekä muut matkatarvikkeet, on tukevan pyörän satulalaukkujen lisäksi myös perään tuleva kärry tarpeen.

– Pyörän ja muut retkeilyvarusteet olen saanut pääsponsoreiltani Helkamalta ja Haltilta. Peräkärryn hankin paikanpäältä, mies kertoo.

Sponsorit tukevat miehen seikkailua rahallisesti tai tarvikkein. Vastapainoksi ne saavat näkyvyyttä ja testitietoa tuotteen käytöstä Australian olosuhteissa. Omaa rahaa Saloselta palaa lentolippuihin ja matkan aikana yhteensä noin 5000 euroa.

Paluulento odottaa 1. heinäkuuta

– Nyt on alkanut vähän jännittää, mies myöntää, kun varatun lennon lähtöpäivä alkaa olla lähellä.

Edessä ovat uusi maa ja maanosa. Australian halki pitäisi suunnistaa kartan, kompassin ja matkamittarin avulla.

Muita nähtävyyksiä Salonen ei ole erikseen suunnitellut katselevansa, mutta aborginaalien pyhän paikan, Ayers Rockin, hän haluaa nähdä.

Matkaan on valmistauduttu paitsi varusteita keräämällä ja tietoa hakemalla, myös kuntopohjaa rakentamalla. Retkipyöräksi valittu menopeli on kevään mittaan sisäänajettu ja kuntosalilla on vedetty tuntien mittaisia kuntopyöräsessioita.

– Luotan omiin kykyihini ja kuntooni. Matka ei tapa, vaan vauhti, Salonen pohtii.

Aikaa reissuunsa Nils Salonen on varannut mahdolliset viivästykset mukaan lukien 85 vuorokautta, sillä paluulento on buukattu Brisbanesta 1. heinäkuuta. (HäSa)

Nils Salosen seikkailua voi seurata nettipäiväkirjasta www.extreme-matkat.com. Myös Hämeen Sanomat seuraa Ajastin-sivullaan Nilsin etenemistä.

Päivän lehti

12.7.2020