Uutiset

Poltinaho on näytön paikka

Hämeenlinnan Poltonaholle on rakennettu kolme hyvin lämpöeristettyä passiivihirsitaloa, joista forssalainen Oy Timber Frame Ltd toivoo vetävää vientituotetta. Poltinaholle on tulossa vielä seitsemän passiivihirsitaloa.

-Poltinaho on meille tärkeä näytön paikka. Timber Framen liikevaihdosta yli 90 prosenttia koostuu hirsitalojen viennistä. Talojen energiatehokkuus on entistä tärkeämpää. Poltinaholla tulemme esittelemään mallitaloa ulkomaalaisille ostajille, sanoo yrittäjä Matti Stenroos. Hän vastaa Poltinahon passiivihirsitalojen myynnistä.

Poltinahon passiivihirsitalot eivät muistuta perinteisiä hirsitaloja. Ne on rakennettu 95 millimetriä paksuista pontatuista pystyhirsistä. Taloissa ei ole ristinurkkia eikä niissä ilmene perinteiselle hirsitaloille ominaista painumista.

– Niihin voi valita minkä tahansa ulkoverhouksen. Rakennus on noin viikon kestävän pystytyksen jälkeen sisältä valmis, Stenroos selvittää.

Poltinahon passiivihirsitaloissa käytetään ilmanvaihtolämmitystä, jossa hyödynnetään rakennuksen käytöstä syntyvää lämpöä.

Lämpöä auringosta

Muu lämpöenergia saadaan maakeräysputkistosta, vesikiertoisesta takasta ja aurinkokeräimistä.

Maalämpöä tarvitaan lämmönvaihtimen sisään tulevan ilman esilämmitykseen. Putkistosta saadaan myös jäähdytysilmaa kesäaikana.

Lämmönvaihtimelta lähtevän ilman lisälämmitys tehdään vesikiertoisella patterilla. Poistoilman lämmöstä noin 80 prosenttia otetaan talteen lämmönvaihtimessa.

Järjestelmässä on noin 500 litran vesivaraaja, joka lämpiää takassa puuta poltettaessa. Stenroosin mukaan jo neljän pesällisen polttamisella varaaja pysyy lämpimänä kovassakin pakkasessa.

Keväästä syksyyn varaaja lämpiää aurinkokeräimistä saatavalla energialla. Auringon lämmittävä vaikutus hyödynnetään myös ikkunoiden oikealla sijoittelulla.

Vääriä käsityksiä

Stenroosin mukaan passiivihirsitaloista on liikkeellä vääriä käsityksiä.

-On puhuttu kosteusongelmista. Passiivihirsitaloissa kosteusongelmia ei ole, koska vaippa on tiivis ja vuotokohtia ei ole. Pienen alipaineen takia asumisen aiheuttamaa kosteutta ei pääse talon sisältä rakenteisiin.

Toinen väärinkäsitys liittyy kustannuksiin.

-Passiivihirsitalon vaipan eristyskyky on noin kaksinkertainen normaalitaloon verrattuna. Nykyisellä sähkön hinnalla Poltinahon talojen lisäeristäminen maksaa itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa, Stenroos sanoo.

Ensimmäinen passiivihirsitalo valmistui Poltinaholle joulukuussa 2011 ja toinen viime vuoden maaliskuussa.

-Passiivihirsitaloissa lämmitysenergian kulutus on viidennes tavanomaisesta. Poltinahon taloissa kului lämmitysenergiaa vuodessa noin 2 800 kilowattituntia, kun se vastaavanlaisessa sähkölämmitteissä talossa on noin 10 000 kilowattituntia. Euroissa säästö on vajaat tuhat euroa vuodessa, Sternroos selvittää.

Timber Frame voitti äskettäin Helsingin Honkasuon pientaloalueen ekotehokkaan pientaloalueen tontinvarauskilpailun.

-Honkasuolle aiomme rakentaa 21 passiivihirsitaloa, Stenroos sanoo. (HäSa)

Mainos