Kolumnit Uutiset

Poltinahon ympyrälle on tehtävä jo jotain!

Terveisiä vaan sinulle, sinisen pakettiauton kuljettaja!

Ajelit maanantaina päivällä Poltinahon liikenneympyrän kautta. Saatoit siinä seurakuntatalon suojatiellä kenties huomata harmaatakkisen hepun, joka aivan autosi sivuikkunan vieressä heilutti sinulle keskisormea. Se olin minä.

Tai ehkä et huomannut.

Se selittäisi ainakin sen, miksi jo muutenkin ilmeistä ylinopeutta Poltinahontielle kaasuttaessasi et tehnyt pienintäkään elettä jarruttaaksesi tai väistääksesi meitä suojatietä ylittäviä.

Viime sunnuntaina vietettiin jälleen kerran kansainvälistä tieliikenteen uhrien muistopäivää.

Yhdeksisen vuotta päivittäin Poltsarin liikennettä seurattuani pidän suoranaisena ihmeenä, että muistopäivänä ei tarvinnut sytyttää useampaa kynttilää risteyksen uhreille.

Autoilijoiden käyttäytyminen ympyrään saavuttaessa on aina sama: katse on tiukasti vasemmalla, sillä sieltä tulevat autot eli ”oikea liikenne”.

Tämä jättää aamuisin etenkin oikealta Jukolan suunnasta tulevat jalankulkijat ja pyöräilijät oman onnensa nojaan, kun autot syöksyvät suoraan suojatien ylitse risteykseen.

Viime talvena pääsin jalankulkijana samana päivänä kahdesti kumauttamaan nyrkillä sivuikkunoihin, kun autot keskellä kirkasta päivää olivat jyrätä varpaiden ylitse suojatiellä.

Toisen auton kuljettaja huomasi ja tuli ulos tarjoamaan mahdollisuutta perinteiseen nyrkkitappeluun. Ilmeisesti hän koki rakkaan autonsa kunniaa loukatun.

Lukkoliikkeen pakettiauton kuljettaja taas ei huomannut yhtään mitään ja jatkoi ajelua kännykkä korvallaan. Sähköposti toivottavasti tavoitti hänet firman toimitusjohtajan kautta.

Poltinahon liikenneympyrälle pitää tehdä jotain, ennen kuin joku ihan oikeasti kuolee siinä.

Liikennevalot tai korotettu risteys olisivat parhaat tavat tehdä suojateistä jälleen turvallisia.

Korotettu suojatie tai risteys eivät katkaise liikennevirtaa, mutta ne pudottavat nopeudet jopa 25 kilometriin tunnissa. Pelko alustavaurioista saa autoilijankin huomaavaiseksi.

Kunpa ihmiselämällekin annettaisiin edes saman verran arvoa kuin auton öljypohjalle, mutta niin isoon asennemuutokseen en oikein enää jaksa uskoa.

Lyhyt kertaus liikenneympyrän tärkeimmästä säännöstä: auto väistää ihmistä tullessaan ja lähtiessään.

Tämä tiedoksi sinne siniseen pakettiautoonkin.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic