Kolumnit Uutiset

Polttopuilla ei pitkälle lykitä

Hiihdon MM-kisoissa Falunin vaaroilla tuskailleista suomalaismiehistä ei paljon lauluja kirjoitella.

Jos kuitenkin kirjoitettaisiin, siteerattaisiin kipaleessa AP Sarjannon suomennosta erään irkkulaulun kertosäkeestä ”ei toimi falurum, on mennyttä durum”.

Falurum tarkoittaa puhekielessä iskukykyistä laitetta, välinettä tai vehjettä. Tässä asiayhteydessä vaikka suksea, kun durum puolestaan mitatkoon kovuutta tai mainetta.

Kun naiset nappasivat Ruotsista MM-viestipronssia, nousi laduilla tarponut miesten maajoukkue lehtien otsikoihin hiihtovehkeisiinsä tympääntyneinä urheilijoina.

– Valitettavasti olemme välinekilpailuissa, Iltalehti.fi –sivustolla (28.2.2015) siteerattiin Sami Jauhojärveä. Menestys laitettiin osittain myös huollon piikkiin, suksia ei saatu sopivaan tikkiin vaihtuvissa keliolosuhteissa. Polttopuilla ei pitkälle lykitä.

Viikon kestäneen tapahtuman sunnuntaina päättänyt kuninkuussivakointi (50 kilometriä) oli yhtä mollivoittoista. Sekös suomalalaisia hiihdon seuraajia riemastuttaa. Suomalaiset kun rakastavat urheilua.

Korjaan: voittajia. Epäonnistuva urheilija on koko kansan vapaata riistaa. Siinä eivät minkään valtakunnan selittelyt enää auta.

Edesottamukset ruokkivat mediaa, mutta suurin räksytys käydään sosiaalisessa mediassa, joka on täynnä asiantuntijoita. Siis heitä, jotka tietävät kaiken – kaikista kuviteltavissa olevista asioista.

Jos atleetit eivät ole aina voitosta voittoon säkenöiviä koneita, penkkiurheilijat pahoittavat mielensä.

Suomalaisurheilijan ei mokatessa sentään tarvitse henkensä edestä pelätä, ulkomailla lyijymyrkytys voi iskeä hyvinkin herkästi. Häpeäpaalu on kuitenkin kestettävä.

Esimerkiksi Helsingissä Teemu Selänne kiikkui parvekekaiteeseen hirtettynä (tosin näköispahvina), kun ”Lampaat” hävisi Ruotsille jääkiekon MM-finaalin joskus 1990-luvulla.

Numero kahdeksan muistetaan kuitenkin yhtenä Suomen kaikkien aikojen lätkäsankareista ja Leijonat MM-ykkösenä.

Yhtä lailla 30 vuoden kuluttua Matti Heikkinen on edelleen hiihdon maailmanmestari, Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen puolestaan olympiavoittajia.

Myös HPK saa säilyttää vuoden 2006 SM-kultansa. Silloinkin, vaikka joukkue joskus putoaisi Mestikseen.

Saavutukset ovat välähdyksiä elämässä. Niistä urheilijat lopulta muistetaan, ei epäonnistumisista – Lahden hiihtoskandaalia tai Matti Nykästä lukuun ottamatta.

Mäkikotka ja häkkilintu Nykänen on oma lukunsa, jonka moni tietää muista kuin urheilullisista ansioista. On hänet äänestetty jopa kolme kertaa Suomen turhimmaksi julkkikseksi. Turha julkkis on määritelmä henkilöstä, joka on noussut kuuluisuuteen ilman yhteiskunnallisesti merkittäviä saavutuksia.

Jokainen voi yrittää voittaa olympialaiset neljästi ja nousta 14 kertaa MM-palkintokorokkeelle, mennä bonuksena kuudesti naimisiin ja/tai olla 100 päivää ilman viinaa.

toni.rasinkangas@hameensanomat.fi

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic