Uutiset

Polyesteristä tuli salonkikelpoista

Vaatteen pitää tuntua päällä mukavalta: se ei saa hiostaa, kutittaa tai kiristää. Tätä mieltä on Hämeenlinnan keskustassa vaateostoksilla kierrelleen Satu Nevalan lisäksi varmasti moni muukin kuluttaja.

Materiaalien suhteen Nevala ei myönnä olevansa kranttu, tekokuituja ja etenkin nylonia hän kuitenkin sanoo karttelevansa. Hennes & Mauritzilla hänen käsiinsä jäi ohut, puuvillainen raitaneule.

Todellisuudessa tekokuidut ovat jo aikoja sitten kiilannet suosiossa luonnonkuitujen edelle ja polyesteri on jo nyt puuvillaa suositumpi materiaali.

-En usko, että tekstiileissä palataan enää luonnonkuituihin. Kun maailman väkiluku kasvaa, ehkä luonnonkuitujen tuottamiseen tarkoitettu pinta-ala tarvitaan tulevaisuudessa mieluummin ruoan tuotantoon, sanoo tutkija Päivi Talvenmaa Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Puuvillan suosiota on osaltaan vähentänyt esimerkiksi huonoista sadoista johtunut hintojen nousu. Toisaalta raaka-aineen kallistumisen on uskottu heijastuvan pian myös kuluttajahintoihin.


Eukalyptuspuusta viskoosia

-Uskoisin, että pääraaka-aine jatkossa on polyesteri. Toinen vaihtoehto on selluloosapohjaiset tekokuidut, kuten modaali tai viskoosi. Mutta ne eivät ehkä kuitenkaan ole leimallisesti sellaisia halpakuituja, mutta ominaisuuksiltaan ne muistuttavat eniten puuvillaa.

Modaalin ja viskoosin eduiksi Talvenmaa mainitsee muun muassa kyvyn imeä kosteutta sekä sen, että materiaalit eivät sähköisty helposti. Toisaalta kaksikko saattaa olla puuvillaa kylmemmän tuntuinen materiaali.

Modaali ja viskoosi ovat tavallaan luonnonkuitujen ja tekokuitujen välimuoto, sillä ne on valmistettu luonnon raaka-aineista, käytännössä puusta, mutta tekokuitujen valmistusmenetelmällä. Viskoosin raaka-aineena käytettävää liukosellua esimerkiksi saadaan eukalyptuspuista.

Tuotekehittely on alun ongelmien jälkeen mennyt eteenpäin, ja nyt esimerkiksi modaalista valmistetuissa t-paidoissa eroa puuvillaisiin ei välttämättä enää huomaa.

-Jos ajattelee, mitä kokemuksia itsellä on viskoosista ja puuvillasta, niin molemmathan rypistyvät, mutta ehkä viskoosi sitten vielä herkemmin. Tosin siihen vaikuttaa materiaalin lisäksi myös rakenne ja siksi myös materiaalien vertailu on vaikeaa.

Farkkujen tutkija Talvenmaa uskoo jatkossakin pysyvän puuvillapohjaisina, vaikka sekaan onkin toisinaan lisätty esimerkiksi 5-10 prosenttia elastaania.

-Vaikea kuvitella, että esimerkiksi perinteinen sininen indigofarkku olisi jotain muuta kuin puuvillaa. (HäSa)