Uutiset

Pommi ei ollutkaan Jäätteenmäki

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma lupasi maanantaina presidentinvaalien toiselle kierrokselle pommia, yllättävää nimeä Tarja Halosen tukijaksi. Katseet kääntyivät kohti ex-pääministeriä, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäkeä.

Jäätteenmäki oli hetken hiljaa ja ilmoitti torstaina, että hänen ehdokkaansa on Sauli Niinistö. Myös pommin nimi tarkentui: yllätysnimi on tohtori Pentti Arajärvi. Näin kertoi Uutispäivä Demari torstaina.

Mitähän Heinäluoma oikein ajoi takaa? Mikä yllätys se on, että Halosen puoliso tukee Halosta! Heinäluomalla taitaa olla kummallinen huumorintaju.

Politiikassa tunnelma on niin räjähdysherkkä, ettei löysien puhumiselle ole kerta kaikkiaan tilaa.

Jäätteenmäen käsissä oli iso kortti. Jos hän olisi vienyt keskustanaisten puheenjohtajana omiaan Halosen taakse, toisen kierroksen luonne olisi muuttunut.
”Nainen pitää saada presidentiksi” -äänenpaino olisi vahvistunut.

Jäätteenmäki on puhunut naisten puolesta. Nyt hän ottaa sukupuolirooleihin etäisyyttä. Presidenttinä on ollut nainen ja tasa-arvo on Suomessa niin pitkällä, että naiset voivat äänestää miestä, Jäätteenmäki perustelee valintaansa.
Naisnäkökulma ei ole vaaleissa esillä samalla painolla kuin kuusi vuotta sitten. Nyt kansa valitsee presidentiksi mielestään parasta henkilöä.

Toki äänestäjissä on edelleen naisia, joiden mielestä presidentiksi pitää saada nainen. Kuten on myös miehiä, joiden mielestä presidentti ei voi olla nainen.
.000Porvaripuolueiden yhteistyön toimivuutta on punnittu päivästä toiseen suurella hartaudella. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä keskustalla ja kokoomuksella oli sopimus toisen kierroksen varalle. Matti Vanhanen kunnioitti sopimusta ja ilmoitti heti ensimmäisen kierroksen tuloksen selvittyä tukevansa Niinistöä.

SDP nurisee, koska keskusta on hallituksessa demareiden kanssa ja kokoomus oppositiossa. SDP ei taida muistaa, että Halosen tukena on vasemmistoliitto, joka vaikuttaa kokoomuksen tavoin oppositiossa.
Puolueiden yhteistyön arvoa kuitenkin vahvasti liioitellaan. Puolueilla ei yksinkertaisesti ole takavuosien tapaan joukkoja, joita ne voisivat käskemällä liikutella.
Kaikenlaista yhteistyötä vaikeuttaa entisestään presidentinvaalin ilmiselvä luonne: käynnissä on henkilövaali.
Tässä ollaan: äänestäjät haluavat päättää itsenäisesti presidentistä. Virityksessä on kiistatta aidon kansanvallan makua!

Presidentinvaaleista kehittyy tiukka taistelu, sillä Helsingin Sanomien mielipidekyselyn mukaan Niinistö on Halosen peesissä.
Viime vuoden tammikuussa Halosen kannatus oli 64 ja Niinistön 36 prosenttia kuvitellulla toisella kiekalla. Tulos paljastaa kaikessa alastomuudessaan gallupien viihdeluonteen.
Mittaustulos oli toki oikea, mutta itse mittaus ajakohdan takia hyödytön. Mitä tuloksesta saattoi päätellä? Tuskin mitään järkevää. Elävä elämä on jotain muuta kuin leikkiä.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic