Uutiset

Pomppien kohti parempaa mieltä

Oksettaa, naurattaa, ilahduttaa, jännittää ja pelottaa niin, että itkettää. Kaikkea tätä tarjoaa Poltinahon kentälle sunnuntaihin asti pystytetty Tivoli Seiterä.

Tivoli tarjoaa elämyksiä erityisesti lapsille ja lapsiperheille, suurille huvipuistoille ominaisia uutuuslaitteita ja vuoristoratoja on turha odottaa näkevänsä.

Toisaalta, tivolin laitteisiin ei tarvitse varttitolkulla jonottaa. Äänekäs musiikki, iloiset naamat ja hattarat taas takaavat karnevaalitunnelman.

Laitteita on 15 ja suurin osa niistä on suunnattu perheen pienimmille. Koekaniini lähti koeajolle ja lopetti, kun Safari-karusellista hankittu etova tunne vei voiton.

Crazy Palace tarjoaa haastetta

Vekkulitalo haastaa liikkumaan talon läpi pystyssä pysyen. Alustat lonksuvat, liikkuvat, pyörivät ja portaat elävät. Ylhäällä pikkutyttö itkee lohduttomasti: eteenpäin kun ei äidin maanittelusta huolimatta oikein tohtisi mennä.

Yläkerran pimeissä käytävissä täytyy edetä varovasti, ja tasapainoa saa muutamaan otteeseen hakea ihan tosissaan. Pimeässä ei koskaan tiedä mitä jalan alle sattuu: pehmeää löllöä, puolia vai keikkaava lankku.

Talo on kuitenkin kierretty äkkiä läpi, ja uusi kierros vaatisi valitettavasti uuden tiketin. Crazy Palace on tivolin haastavimpia laitteita, sillä talossa saa itse toimia.

Pomppulinna on lasten valtakunta

Alahuuli alkoi lerpattaa, kun lippuvahti esteli tuimasti nousemasta pomppulinnaan. Pituutta oli liikaa. Liekö katseeni kuitenkin ollut kostea vai vahdilla hellä sydän, sillä lopulta lupa heltisi.

Pomppulinnan ainoa pomppija, pieni poika, pakenee paikalta. Ilmapatjoista irtoaa hyvät pomput, ja hypyissä on ilahduttavasti ilmaa. Hiki pukkaa pintaan jo muutaman minuutin jälkeen.

Pomppulinnassa ei arankaan tarvitse pelätä satuttavansa itseään, ainakaan jos patja ei ole tupaten täynnä. Riehakkuutta rajoittaa hieman se, että voltit ja kuperkeikat on pomppulinnassa kielletty. Eli hauskaa piisaa niin pitkään, kun jaksaa pomppia ylös ja alas, eteen tai taakse.

Sopii erityisesti riehakkaille lapsille sekä vanhemmille, jotka toivovat jo lastensa väsähtävän kotimatkaa varten.

Safari-karuselli saa pään sekaisin

No niin, ja tätä laitetta ei sitten suositella heikkovatsaisille, huononiskaisille, huimauksesta kärsiville tai niille, jotka muuten vaan haluavat tuntea olonsa hyväksi. Maisemia karuselliin on turha lähteä katselemaan, sillä tässä laitteessa mennään tukka putkella ympyrää.

Karuselli koostuu pyörivälle alustalle asetelluista vaunuista. Jotta pää menisi oikein kunnolla sekaisin, pyöräyttää koneenkäyttäjä kunkin vaunun pyörimään vielä akselinsa ympäri kierros kierroksen jälkeen. Ja kun vielä satun istumaan ainoana matkustajana koko laitteessa, on koneenkäyttäjällä – valitettavasti – aikaa keskittyä juuri minun korini pyörittämiseen.

Paras tapa selvitä on puristaa silmät kiinni ja toivoa parasta. Kun laite pysähtyy, kestää aikansa, ennen kuin horisontti on jälleen paikallaan. Miinusta siitä, että laite aiheuttaa etovan olon. Plussaa siitä, että laite toteuttaa tämän varsin tehokkaasti.

Eläinkaruselli sopii konservatiiviselle

Perheen pienimmille tarkoitetussa eläinkarusellissa ei tarvitse pelätä pahaa oloa ja sympaattisista eläinhahmoista voi valita mieleisensä. Kyyti on sallittu myös aikuisille, sillä painorajoitusta ei näytä olevan.

Istuinmukavuutta tosin hieman heikentää se, että lapsille suunnitellussa karusellissa kalusteet ovat melkein nukkekotikokoa. Karuselli kiertää kehää lähes kävelyvauhtia. Kirahvin selkään voisi melkein nukahtaa.

Eläinkaruselli tarjoaa rentouttavaa kyytiä ja tilaisuuden tiirailla maisemia. Tässä laitteessa polvenkorkuiset nauttivat ”vauhdista” ja konservatiiviset vanhemmat voivat istua kravatti suorassa ja kampausta pilaamatta.

Ehdottomasti yksi parhaimpia vaihtoehtoja Safari-kokemuksen jälkeen.

Heittokäsi vetreytyy

Tivolissa voi hupsuttelun lisäksi kokeilla onneaan ostamalla arpoja. Jos kaipaa hitusen enemmän haastetta, voi rahat sijoittaa esimerkiksi pallon heittoon. Kahdella eurolla saa tähdätä kerran, vitosella kolme. Harjoittelu käy kalliiksi, joten kerralla kannattaa panna parastaan.

Viiden euron panostuksella ei tarvitse kuitenkaan lähteä tyhjin käsin, sillä vaikka pallot lentelevät sinne sun tänne, lähden kojulta frisbee kainalossa.

Plussaa siitä, että saa itse yrittää. Miinusta palkinnoista, jotka eivät ole houkuttelevimmasta päästä. (HäSa)

Tivoli Seiterä, Poltinahon kentällä. Avoinna perjantaina kello 16-20, lauantaina kello 12-20ja sunnuntaina kello12-18.

Päivän lehti

28.1.2020